Az ázsiai tőzsdék folytatták csütörtökön kezdett emelkedésüket pénteken is, miután az USA-ból érkező kedvező hírek feledtetik a befektetőkkel a hét eleji aggodalmaikat. Akkor úgy tűnt, hogy a kínai gazdaság lassulása maga alá temetheti az egész világgazdaságot, ami hozzájárult ahhoz, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának tőzsdéin pánikszerű eladási hullám bontakozott ki - emlékeztet a MarketWatch.

A kínai szárazföld vezető indexe, a Shanghai Composite 1,4 százalékos pluszban kezdte a pénteket, majd innen folyamatosan menetelt felfelé az ötszázalékos szint fölé, ahonnan kissé visszakorrigált. Japán kollégája, a Nikkei háromszázalékos többletet hozott össze, a koreai Kospi másfél százalékkal bővült néhány óra alatt. Ezzel gyakorlatilag felültek az optimizmusnak arra a hullámára, amelyet a vártnál jobb amerikai növekedési adat keltett.

Az USA gazdasága 3,7 százalékkal bővült a második negyedévben a kereskedelmi minisztérium második becslése szerint, szemben az elsőben szereplő 2,3 százalékkal. Erre a hírre, az amerikai tőzsdék csütörtökön száguldásba kezdtek, a Dow Jones például 2,3 százalékos pluszban fejezte be a napot. Igaz ugyan, hogy az erős gazdaság utat nyit a Fed előtt, hogy minél előbb szigorítsa a hitelköltségeket, ám ez most senkit sem érdekel.

Ha az USA-an nő a kamat, az újra tőkekivonást indíthat el a feltörekvő piacokról, ám ezt a lehetőséget egyelőre felülírja, hogy az alacsony energiaárak vonzóvá teszik az ázsiai érvényeket. (A Brent kőolaj jegyzése a csütörtöki tízszázalékos emelkedés ellenére - amire hat éve nem volt példa - még mindig csak hordónként 48 dollár.)

A francia BNP Paribas bank befektetési vállalkozása például az indiai tőzsdén vásárolt be a napokban, mert a kontinensnyi ország nettó energiaimportőr, így nagy haszonélvezője lehet az olcsó energiának.

A kedvező hangulatba tovább erősödtek azoknak az ázsiai országoknak a valutái is, amelyek erősen függenek a kínai gazdaságtól. A maláj ringgit bő fél százalékkal izmosodott a dollárral szemben miután a hét elején 17 éves mélypontra gyengült. A koreai von, az ausztrál és az új-zélandi dollár néhány tizedszázalékkal javított az USA-dollárral szemben. Az arany is tovább drágult, több mint fél százalékkal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!