Az elmúlt napokban hatalmasat emelkedett a két tőzsdei áramszolgáltató cég, az Elmű és az Émász árfolyama. A múlt héten még 10 000 forint alatti áron gazdát cserélő Émász részvények mára 15 800, a 13 000 forint alól induló Elmű részvények 17 000 forint fölé drágultak. Az áremelkedést nyilván az állam energiacég vásárlási tervei hajtják, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter korábban több lapnak is úgy nyilatkozott, hogy az év végéig sor kerülhet legalább egy közműcég megvásárlására, a pénteki Magyar Villamos Művek közgyűlés pedig döntést hozott egy kisebb, 11 700 darabos Émász részvénycsomag megvásárlásáról 8950 forinton az ózdi önkormányzattól.

Az Émász árfolyama
Kép: www.markers.hu

Bár a megvásárolandó közműcég egyelőre nem lett hivatalosan megnevezve, a piac a jelek szerint erősen bízik abban, hogy ez egy, esetleg kettő az RWE és az ENBW konzorcium többségi tulajdonában lévő céget jelent, az Émászt és/vagy az Elműt. A spekulációt erősítheti, hogy Marie Theres Thiell, az Elmű-Émász cégcsoport elnöke s egyben a két cég igazgatóságában a német RWE-csoport delegáltja februárban úgy nyilatkozott, a fő tulajdonos nyitott a két áramszolgáltató eladására megfelelő ajánlat esetén.

Egy ilyen ajánlat során a hatályos törvények szerint a vásárlónak - mivel nyilvános társaságban 33 százalékot meghaladó részvénycsomag adásvételéről van szó - nyilvános ajánlatot kellene tennie az összes részvényes számára. Az adásvétel árfolyama, egy bizonyos időszak (180 vagy 360 nap) tőzsdei forgalommal súlyozott átlagára, vagy az egy részvényre eső sajáttőke érték körül a magasabb árfolyamon.

A tőzsdei ár alacsony révén első körben a konszolidált saját tőke lehet irányadó. Ez az Elmű esetében valamivel 27 400 forint, az Émásznál 24 640 forintot meghaladó összeget jelentene részvényenként (A két cég megvásárlása összesen közel 200 milliárd forintba kerülne ezen az árfolyamon). A vásárlók lelkesedése így érthető, ráadásul ha az állam és a német tulajdonosok között ennél magasabb áron jön létre a tranzakció, akkor az az ár lehet az irányadó.

A rallyba beszálló befektetők a tőzsdei ár emelkedésével növekvő kockázatát az jelenti, ha az állam mégsem azt a szolgáltatót veszi meg, amelynek részvényeit megvásárolták, a rezsicsökkentés ugyanis eközben nyomás alatt tartja a cégek jövedelmezőségét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!