Kitört az őrület a piacokon - fordulat következik

Elképesztő méreteket öltött az optimizmus az amerikai befektetők körében, rekordszintre ugrott a befektetők vételi kitettsége. Nem csak az alapkezelők kitettsége, egyéb hangulati indikátorok is arra utalnak, hogy talán túlzottan is kedvező hangulat kezd kialakulni a piacokon.
NAPI, 2013. február 1. péntek, 13:13
Fotó: Napi.hu

Soha nem látott magasságokba emelkedett az amerikai befektetők vételi kitettsége, legalábbis az egyik fontos felmérés adatai szerint. Az amerikai aktív alapkezelők szövetségének heti felmérése szerint tagjai körében az S&P 500-as részvényindex irányában nettó 104 százalékra emelkedett a portfóliók vételi pozicionáltsága, amely azt jelenti, hogy az átlagos portfólió menedzser immár tőkeáttételes long pozíciókat épített ki a kezelt alapokban. A felmérést 2006 óta készíti el hetente egy alkalommal a szövetség, s eddig a legszélsőségesebb érték, amelyet pozitív irányban felvett a mutató 99,9 százalék volt, 2007 január első hetében.

A felmérés eredményei sokszor jó kontraindikátornak bizonyulnak a a piac fordulók előrejelzésében, ha a lokális piaci csúcsok az amerikai részvénypiacon leggyakrabban 80-85 százalék feletti, míg a mélypontok 10 százalék alatti értékeknél szoktak kialakulni. Ez érthető, hiszen ha már az összes piaci szereplő pozíciói egy irányban vannak kiépítve, akkor már nem nagyon lesznek újabb belépők, akik kereslete vagy kínálata tovább tudná hajtani az árfolyamokat az adott irányban. A felmérés történetében egyébként eddig háromszor állt elő az a helyzet, hogy a befektetők pozicionáltsága a nettó tőkeáttételes short irányba tolódott el, mindhárom alkalom középtávon jó vételi lehetőségnek bizonyult. Ugyanakkor a legutóbbi, a jelenlegi helyzethez hasonló optimista szélsőséget követően az S&P 500-as index egy 2,5 százalékos korrekcióval néhány hét alatt ledolgozta a "túlvettséget", majd az év folyamán újabb csúcsokra emelkedett.

NAAIM nettó long kitettség
Napi Gazdaság


De nem csak az alapkezelők kitettsége, egyéb hangulati indikátorok is arra utalnak, hogy talán túlzottan is kedvező hangulat kezd kialakulni a piacokon. A profi tőkepiaci hírlevélírók által javasolt stratégiát vizsgáló felmérés szerint a héten a vizsgált több, mint 170 szakértő 54,3 százaléka javasolt részvényvásárlást ügyfeleinek, s 22,3 százalékuk részvényeladást. Ezzel a felmérés hajszál híján a piaci tetőket előrejelző optimista szélsőség közelében vert tanyát. A több, mint 30 éves múltra visszatekintő vizsgálat adatai szerint lokális piaci csúcsok akkor alakulnak ki, amikor az optimisták aránya meghaladja az 55 százalékot, s a pesszimistáké pedig 20 százalék alá süllyedt.

Bull/bear
Napi Gazdaság

A többi hangulati felmérés közül a VIX indexet lehet még szélsőséges értékei miatt kiemelni. Az elmúlt napokban ugyan emelkedésnek indult a félelem indexnek is nevezett mutató, azonban a múlt héten már 12 pont közelében zárt. Ilyen alacsony értéke egyszer sem ért el a pénzügyi válság kirobbanása óta, igaz, a 2007-es évben volt példa ennél - nem sokkal - alacsonyabb szintekre is. A mutató értéke egyébként 10 nappal ezelőtt indult lassú emelkedésnek, a piaci tetők az elmúlt években a VIX index mélypontját követő 50 napon alakultak ki.

 

VIX index és 30 napos mozgóátlaga
Napi Gazdaság

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bongocero, 2013.02.01 19:12

Mert bár a fák nem nőnek az égig, mindig lehet egy kicsit feljebb, nem tudni, hol a vége. És vannak soha de soha nem látott körülmények, új jelenségek, például a kötvénypiacokon. Ettől persze még jöhet bármikor fekete hétfő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bongocero, 2013.02.01 19:04

Érdekes. Ahogy elnézem a második gráfot, a hangulat szinte mindig kicsivel az index után kullog, esetleg kéz a kézben járnak, szóval előrejelzésre valószínűleg nem alkalmas. Az első gárfnál talán jobb a helyzet, de ott sem egyértelmű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.02.01 15:32

Muszáj szerencsétleneknek berakni a pénzt valahova.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html