Kivágtuk a huszonegyet! (frissített)

A vezető európai részvényindexek mind a pozitív tartományban voltak a délelőtt végére, a FTSE 100 0,17 százalékkal, a lefelé kezdő DAX 0,33-mal, a CAC 40 pedig 0,30 százalékkal erősödött. A BUX délre áttörte a 21 ezer pontos határt is, a blue cipek 1 százaléknál nagyobb mértékben erősödtek, kivéve a gyengülő Richtert.
NAPI Online, 2005. augusztus 1. hétfő, 12:02
Fotó:

Nem várható változás Szaúd-Arábia olajpolitikájában, a világ legnagyobb olajtermelő és -exportáló országa a továbbiakban is a világpiac megfelelő ellátottságára fog törekedni - értesült a Reuters szaúdi forrásokból. Az amerikai könnyűolaj Fahd szaúdi király halálának hírére 50 centtel 61 dollár fölé drágult, de komolyabb piaci hatásokra nem lehet számítani. A világ összes olajkészletének negyedével rendelkező Szaúd-Arábia jelenleg napi 9,5 millió hordó olajat termel ki.

Négy hónap után először emelkedett júliusban az eurózóna feldolgozóiparának helyzetét tükröző beszerzési menedzserindex (PMI).
A 3 ezer beszerzési menedzser megkérdezésével az NTC Research által összeállított mutató a fellendülési vízválasztó, vagyis 50 pont fölé, 50,8 pontra emelkedett a júniusi 49,9-ről - jelentette a Bloomberg. A hírügynökség elemzői konszenzusa 50,5 pont volt.
A biztató teljesítmény mögött főleg az euró gyengülése áll, a közös pénz dollárral szembeni - március közepe óta 10 százalékos - árfolyamvesztése versenyképesebbé tette az exportot, s ellensúlyozta az olaj drágulását.

Júliusban 52,3 pontot tett ki a magyar beszerzési menedzser index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke, azaz a júniusi csökkenést követően a mutató értéke 4,1 százalékponttal nőtt, így a feldolgozóipar növekedésére utal - derül ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) jelentéséből. A júliusi érték 1,5 százalékponttal meghaladja az egy évvel korábban mért azonos időszaki indexértéket, és csak 0,3 százalékponttal marad el az előző három év átlagos júliusi értékétől.

Az euró jegyzése a múlt heti 245 forint körüli szinten ingadozott a mai nyitás után, de a csütörtök változást hozhat. Akkor jár le az az opció, amely az említett 245 forintos szint körül tartja az árfolyamot. Az opció lehívása elindíthat némi mozgást, ugyanakkor az is elképzelhető, hogy az eladások és a vásárlások kiegyenlítik egymást (azok fognak vásárolni, akik az opció lejárta előtt eladtak és fordítva.), így nem változik számottevően a kurzus.

Az ipar belföldi értékesítési árai júniusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,1 százalékkal, a 2004. júniusival összehasonlítva pedig 9 százalékkal emelkedtek. Az exportértékesítés árai 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző havinál, de így is 2 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbi szintet. Éves szinten a kőolaj-feldolgozás áremelkedése húzta fel az indexeket - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A belföldi körben legnagyobb áremelkedést a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, nukleáris fűtőanyag gyártásnál mérte a KSH (havi 3,3 százalék), a kőolaj világpiaci árak további emelkedésének köszönhetően. Kismértékű áremelkedés volt júniusban többek között az élelmiszeriparban is (0,2 százalék).

Az osztrák Erste Bank 41 százalékkal növelte adózott eredményét az első félévben, hála mindenekelőtt a kelet-európai piacon elért teljesítményének. Ausztria második legnagyobb hitelintézete 335,7 millió euró nettó profitról számolt be a 2005. január-júniusi időszakra, szemben az egy évvel korábbi 238,3 millióval - derül ki a bank közleményéből. A Reuters elemzői konszenzusa 325,4 millió euró volt. A nettó kamatbevétel 5,2 százalékkal 1,39 milliárd euróra nőtt a vizsgált időszakban, miközben a költségek 2,3 százalékkal 1,32 milliárdra emelkedtek.
A Kelet- és Közép-Európában levő Erste-érdekeltségeknél 50 százalékkal, 226,4 millió euróra nőtt a profit, míg Ausztriában 7 százalékkal 122,7 millióra emelkedett. Az Erste Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban és Magyarországon vetette meg a lábát a régióban, a múlt hónapban pedig megvette a szerb Novosadska Bankát is.

Franciaországi villájának medencéjében holtan találták tegnap Wim Duisenberget, az Európai Központi Bank (ECB) első elnökét. A szívproblémákkal küzdő egykori holland pénzügyminiszter vízbe fulladt.
Duisenberg 5 éven át, 2003-ig vezette az ECB-t, azaz ő volt a közös európai jegybank elnöke az euró bevezetésekor. Az ECB jelenlegi elnöke, Jean-Claude Trichet szörnyű veszteségnek nevezte 1935-ben született elődje halálát.

Csődvédelmet kért maga ellen az Egyesült Államokban a diétáiról ismert Atkins Nutritionals vállalat. A céget 1989-ben alapította Dr. Robert Atkins, aki olyan diétát javasolt a fogyókúrázóknak, amelyben a szénhidrátok helyett proteineket kellett fogyasztani a súlyvesztés érdekében. A technika tudományos megalapozottságát, illetve egészségességét többen megkérdőjelezték.
A társaságnak az tett be, hogy számos más vállalat is hasonló termékekkel jelent meg a piacon, így csökkentek az Atkins bevételei. A csődbíróság ma dönt a társaság kérésével kapcsolatban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK