Rendkívüli közgyűlést tartott ma a Synergon, melyen egyetlen kérdésben, a társaság kiválással történő átalakulásról döntöttek a tulajdonosok.

Az igazgatósági előterjesztés három zrt. kiválását javasolta annak érdekében, hogy a cég a jövőben holding-struktúrában működhessen, amelytől a vezetőség azt reméli, az egyes szervezeti egységek teljesítménye és költséghatékonysága pontosabban mérhető lesz.

A közgyűlés végül nem az igazgatóság tervét, hanem a Pannergy által előterjesztett módosítást fogadta el. Ennek értelmében csak egy cég válik ki a Synergonból, mely a társaság IT-outsourcing tevékenységét viszi majd tovább. A tranzakció részleteit egy szétválási szerződés szabályozza majd, mely rendelkezik arról, mely szerződéses jogok és kötelezettségek, valamint az azokhoz kapcsolódó szakmai minősítések és referenciák kerülnek a zrt.-hez.

A kiváló társasághoz - mely a cég legjövedelmezőbb tevékenységét viszi majd tovább - kerül a Synergon-vagyon egy része, többek között valamennyi a cég sajátrészvényeiből, vagy azok ellenértéke. A zrt. 99 százalékos tulajdonosa a Synergon Nyrt. lesz, egy százalék erejéig pedig a kiváló cégben részesedni kívánó Synergon-tulajdonosok szerezhetnek majd részvényeket.

A kiválás megtörténtéhez szükség van még egy második közgyűlés jóváhagyására is, amelyen a tulajdonosok már a "vagyonmegosztás" részleteinek ismeretében dönthetnek majd. Ekkor egyébként bármely részvényes nyilatkozhat úgy, nem kíván az átalakuló társaságban részt venni, és kérheti, hogy a cégvagyon rá jutó részét - jellemzően az egy részvényre jutó saját tőkét - fizessék ki számára. Ez az összeg a harmadik negyedéves számok alapján 490 és 550 forint között lehet - a pontos összeg attól függ, miként értékeljük a cég határidős sajátrészvényeit. Ez a szint akár támaszként is szolgálhat az árfolyam számára az elkövetkezendő időben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!