Lukasz Papademosz egy hírügynökségi nyilatkozatát a piaci szereplők először úgy értelmezték, hogy az előző görög miniszterelnök reálisnak tartja Görögország euróövezeti távozásának lehetőségét. Papademosz később egy televíziós nyilatkozatban helyesbítette önmagát, mondván: Görögországban nem készülnek kilépési tervek, csak az "nem zárható ki", hogy más országokban felkészülnek ilyen eshetőségre.

A legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA szakelemzőinek kimutatása szerint az irányadó ötéves magyar szuverén kötvényadósság törlesztési leállására kínált határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a szerdai londoni jegyzésben 574 bázispont környékén mozgott az előző esti 571 bázispontos záró után. A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

Május elején - az idei év kezdete óta először - még 500 bázispont alatti magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon. A magyar CDS-tranzakciók azóta folyamatosan drágulnak, követve az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatos piaci hangulat romlását és a valutauniós tagországok ugyancsak emelkedő CDS-árfolyamait.

A szerdára kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 574 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon, vagyis a magyar CDS-kontraktusok középárfolyama a hónap eleje óta több mint 70 ezer euróval emelkedett.

A magyar CDS-árfolyamok az idei év első kereskedési hetében mindazonáltal még 750 bázispont feletti rekordokon jártak, így az év eleji szintnél még mindig hozzávetőleg 180 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási díja Londonban.

Londoni elemzői vélemény szerint a forint szerdai gyengülésében szerepe lehet az IMF/EU-finanszírozási megállapodás körüli "bizonytalanságoknak" is.

Az euróövezet - Görögországot nem számítva - leggyengébb helyzetűnek tartott tagja, Portugália CDS-árazásai valamelyest javultak is szerdán. A CMA adatai szerint a portugál államadósság törlesztésbiztosítási kontraktusai a szerdai londoni kereskedésben valamivel 1200 bázispont alatt jártak az 1214 bázispontos előző napi záró után.

Nagy londoni befektetési és elemzőházak már jó ideje valószínű fejleményként számolnak Görögország euróövezeti távozásával, így Londonban nem keltettek különösebb meglepetést Papademosz szavai.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!