Kivárnak a befektetők

Enyhe csökkenéssel nyithatnak a főbb európai tőzsdeindexek kedden. A befektetők óvatosak és kivárásra rendezkedtek be az amerikai elnökválasztás napján, bár a felmérések azt mutatják, hogy nagy valószínűséggel a piacok által favorizált Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok következő elnöke.
MTI, 2016. november 8. kedd, 08:44
Fotó: MTI/EPA

A határidős jegyzések alapján a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index, a frankfurti DAX-30 és a párizsi CAC-40 index 0,20-0,30 százalék körüli veszteségben indíthatja a kereskedést.

A vártnál rosszabban alakult a kínai külkereskedelem októberben, de ezt a kedvezőtlen hírt ellensúlyozta, hogy egyre erősebb a megkönnyebbülés a Clinton várható győzelmét előrevetítő felmérések nyomán. A hétfői adatok 3-6 százalékpontos előnyt mutatnak a demokrata párti jelöltnek, és országos szinten a lakosság 90 százaléka számít Hillary Clinton diadalára.

A makroadatok közül délelőtt gyakorolhat valamelyest befolyást a német és a brit ipari termelés szeptemberi alakulása, emellett közzéteszik a német és a francia külkereskedelem szeptemberi statisztikáját is.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben hullámzó kereskedésben végül keveset változtak a vezető tőzsdeindexek. Tokióban 0,03 százalékos mínuszban, míg Szöulban 0,29 százalékos, Ausztráliában pedig 0,13 százalékos nyereségben zárt az irányadó tőzsdemutató. Kínában is figyelmen kívül hagyták a gyászos külkereskedelmi adatokat, így Sanghajban 0,46 százalékos, Sencsenben pedig 0,64 százalékos pluszban állt az irányadó index a záráshoz közeledve. Hongkongban 0,34 százalékos emelkedést mutatott a Hang Seng.

A Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,46 százalékkal, 441,86 pontra emelkedett.

A dollár a hétfői jelentős erősödés után enyhén gyengült a főbb devizákhoz képest. A dollárindex - a dollár értékét a hat főbb valutából, az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató - 0,05 százalékkal 97,73 pontra csökkent.

Az olaj ára enyhén emelkedik. Közép-európai idő szerint kedd reggel fél nyolckor az észak-tengeri Brent januári szállításra hordónként (159 liter) 46,30 dollárba került, 15 centtel, 0,33 százalékkal drágult az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára decemberi szállításra hordónként 2 centtel, 0,04 százalékkal, 44,91 dollárra nőtt.

Hétfőn jelentős nyereségben zártak a nyugat-európai tőzsdék. A frankfurti DAX-index 1,93 százalékkal, 10 456,95 pontra, a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,70 százalékkal, 6806,90 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,91 százalékkal, 4461,21 pontra emelkedett. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,68 százalékkal, 3004,16 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 1,70 százalékkal, 1318,38 pontra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK