Kivárnak a piacok

Az óvatos kezdés után egyértelműen lefelé mennek a vezető európai részvényindexek, a FTSE 100 0,31 százalékkal, a DAX 0,22-vel, a CAC 40 pedig 0,34 százalékkal gyengült háromnegyed óra alatt. Az S&P futures 1,30 pontos mínuszban várja a ma megjelenő harmadik negyedévi USA GDP-adatot. A BUX 20 pontos pluszban van, a Mol gyengül, az OTP és a Richter erősödik.
Szabó Márta, 2004. október 29. péntek, 09:57
Fotó:

A forint 246,25/40-en nyitott, a hosszú hétvége előtt nem várható már nagy élet a bankközin.
Kína alaposan felkavarta a piacokat: az ázsiai ország jegybankja a gazdaság lehűtése érdekében váratlanul kamatot emelt. A monetáris szigorítás nyomán lefele vették az irányt a tengerentúli részvényindexek, a befektetők a világgazdasági növekedést féltették a kínai lépéstől, de átmeneti megugrás után esett az amerikai dollár is. Az indexek végül mégis szerény pluszban zártak köszönhetően az ezúttal mérséklődő olajáraknak. A DJIA 3 ponttal előző napi értéke felett 10 005 ponton fejezte be a kereskedést, míg az 5 pontos Nasdaq-plusz 1976 pontos záróértéket jelent.

Az egyéni vállalkozók indulásukkor választhatnák az egyszerűsített vállalkozási adót (eva), nem kellene a hatályos szabályozás szerinti kétéves türelmi időt letölteniük - javasolja a parlament költségvetési bizottsága az adótörvények módosításaként.
A társas vállalkozások esetében továbbra is megmaradna a várakozási idő - írja a NAPI Gazdaság. Az idén több mint 45 ezer egyéni vállalkozó választotta az 15 százalékos evát, az összes egyéni vállalkozó 7 százaléka.
A bizottsági tagok szja-mentessé tennék céges telefon használatát, cserébe az áfa felét nem vonhatnák le a cégek. Jelenleg 30 százalékot nem engedélyez a törvény.
Egy módosító javaslat szerint az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások legfeljebb fele bankhitel fedezete lehetne. A pénztártagnak azonban ebben az esetben rendelkeznie kell arról, hogy az érintett összeget a hitel fennállásáig lekössék. A szabályok itt a jelzálognál alkalmazottakkal lennének azonosak.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (gfb) termékek összehasonlíthatóságának kizárását, így végső soron az átlátható verseny végét okozhatja a biztosítók "rugalmassága" - derül ki a pénteki NAPI gazdaságból.
Több biztosítónál érzékelhető az a szándék, hogy a kötelező meghirdetése mellett fenntartják maguknak a jogot egyedi megállapodások megkötésére, ezek tömeges alkalmazására- vélekedik Haraszti Zsolt. A Netrisk Első Online Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetője szerint a "gumi díjszabással" akár már szombat reggel, a 2005. évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak megjelenésekor találkozhatunk.
Tavaly óvatos becslések szerint is a 3,5 millió gépjármű-tulajdonos közül 250 ezren gondolták úgy, hogy alacsonyabb díjat kínáló társasággal kötnek szerződést. Idén előzetesen ennél is több átszerződővel számoltak a biztosítási szakemberek, ám általános vélekedés szerint alapos átrendeződés lesz a csúcsajánlatok terén.

A tisztiorvosi szolgálat feljelentése nyomán a rendőrség nyomozást indított a paprikabotrány kapcsán. Az első hírek szerint már meg is találták azt a céget, amelyik importált a mérgező anyagot tartalmazó paprikából.
A radio.hu értesülései szerint a nyomozást visszaélés ártalmas közfogyasztási cikkel bűntettjének megalapozott gyanúja miatt rendelték el. Jelenleg már nem csak azt tudják, ki hozta be az ominózus szállítmányt, hanem azt is mikor érkezett be az országba. Eddig 26 helyen találtak a szakemberek mérgező anyagot tartalmazó paprikát.

A vártnál rosszabbul sikerült a Metro AG harmadik negyedéve, főleg az élelmiszer-áruházak gyenge teljesítménye miatt.
A csoport adózás előtti (EBITA) eredménye "csak" 12,3 százalékkal 313,8 millió euróra nőtt - közölte a vállalat -, a Reuters konszenzusa 325 millió euró volt. Az árbevétel 4,7 százalékkal 13,4 milliárd euróra hízott.
A Cash&Carry nagykereskedelmi áruházak jól húztak, de a Real és az Extra szupermarketekben visszaestek az eladások, nem is szólva az eredményről, amely az utóbbi egységben veszteségnek bizonyult.
A Media Markt és a Saturn elektronikai áruházak árbevétele viszont 13,6 százalékkal 2,75 milliárd euróra nőtt, EBITA eredményük pedig egyenesen megugrott, 17,7 százalékkal 87,6 millió euróra.

Európai harmadik legnagyobb bankja, a Deutsche Bank AG 18 százalékkal növelte nyereségét az elmúlt negyedévben. A jó teljesítmény elsősorban a költségek csökkentésének és a kisebb céltartalék képzésnek volt köszönhető.
Az adózott eredmény 680 millió eurót tett ki a harmadik negyedévben szemben a korábbi 576 millióval, ez lényegesen magasabb mint az 550 millió eurós elemzői konszenzus. Megfigyelők szerint kezd beérni a bank korábban megkezdett átalakítása, ennek egyik eredményeképpen az elmúlt 3 és félévben a pénzintézet mintegy 14 és félezer dolgozójától vált meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK