A londoni FTSE-100 mutató 1,45 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,19 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,33 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést este fél hat után. Milánóban 0,91 százalékkal, Madridban pedig 1,12 százalékkal emelkedett az irányadó mutató - írja az MTI.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,35 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,49 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,44 százalékkal nőtt.

QP | Quality Placement

Az európai befektetők kockázatvállalási hangulatát javította, hogy az amerikai jegybank (Federal Reserve) kedden rendkívüli kamatcsökkentést hajtott végre az új koronavírus által okozott járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak kivédésére. A piacok azt remélik, hogy a világ többi nagy központi bankja követi a Federal Reserve példáját.

A kanadai jegybank már szerdán kamatot csökkentett, a várt 25 bázispont helyett 50 bázisponttal 1,25 százalékra szállította le az irányadó kamatot. Az Európai Központi Banktól 10 bázispontos kamatcsökkentést várnak a piacok.

Az Egyesült Államokban a piacok megnyugvással vették tudomásul, hogy Joe Biden, az Obama-kormány alelnöke a szuperkedden tartott előválasztásokon megakasztotta Bernie Sanders vermonti szenátor menetelését az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltsége felé. Biden tarolt a déli államokban, és összesen nyolc államban győzött az előválasztást tartó 14 szövetségi állam közül.

New Yorkban, zárás előtt két órával, középe-európai idő szerint este nyolc órakora a Dow Jones ipari átlag 3,10 százalékos, az S&P 500-as index 2,80 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 2,52 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökkenésre váltott, miután Szaúd-Arábia és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) többi tagállama a monitoring bizottság bécsi ülésén nem tudta Oroszországot rávenni arra, hogy fogadjon el további napi 1-1,5 millió hordós kitermelés-csökkentést az árak megtámasztásának érdekében.

A májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,08 százalékos mínuszban, 51,30 dolláron, az áprilisi szállítású WTI pedig 0,42 százalékos veszteségben, 46,98 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,40 százalékkal, 1637,85 dollárra süllyedt.

Egy euróért 1,1134 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,33 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!