Az állampapírok piaci értéken számított állománya a második negyedévében 9490,5 milliárd forintra emelkedett. A növekedést az államkötvények állományának 1,1 százalékpontos emelkedése, továbbá a kincstárjegyek piaci értéken számított állományának 7,6 százalékpontos növekedése eredményezte. A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke 13,1 milliárd forinttal csökkent, amely kizárólag a lakossági befektetők tényleges eladásának tulajdonítható, hiszen a szektor a portfólióján 5,2 milliárd forint árfolyamnyereséget ért el. A külföldi befektetők (nem–rezidensek) a második negyedévben – egy éves vásárlás után – nettó állampapír-eladók voltak, 44,3 milliárd forint értékben, miközben portfóliójukon 36,8 milliárd forint nagyságú árfolyamnyereséget értek el. Mindezek eredményeként a nem-rezidensek tulajdonában lévő állomány 7,5 milliárd forinttal csökkent, így a szektor súlya a forgalomban lévő összes állampapír-állományban 2005 június végére 28,0 százalékra esett vissza. A pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állomány súlya 55,0 százalékról 56,5 százalékra növekedett. A biztosítók és nyugdíjpénztárak állampapír-állománya – a több éve tartó tendenciának megfelelően – 139,4 milliárd forinttal emelkedett, ami piaci részesedésük 0,8 százalékpontos gyarapodását eredményezte. A tőzsdei részvények állománya piaci értéken a második negyedévben 380,9 milliárd forinttal emelkedett, és június végén 6307,7 milliárd forintot tett ki, azaz a negyedév során a kapitalizáció újabb történelmi maximumot ért el. A háztartások részvényeladása ebben a negyedévben is meghaladta a vásárlások értékét, és június végén a tőzsdei részvényeknek már csak 3,7 százaléka volt a szektor tulajdonában. A külföldi befektetők – szemben az előző negyedévvel – nettó eladók voltak, pontosan 15,0 milliárd forint értékben, viszont 270,3 milliárd forint árfolyamnyereségük keletkezett a portfóliójukon. Ezek együttes hatására a nem-rezidensek részvényállománya 255,3 milliárd forinttal emelkedett, részesedésük ugyanakkor 0,7 százalékponttal, 77,6 százalékra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!