A határidős indexjegyzések alapján a főbb árfolyamindexek 0,2 százalék körüli erősödéssel kezdhetik a keddi kereskedést.

Az ázsiai piacok erősödéssel indították a keddi napot: az európai kezdés előtt bő egy órával Tokió egy százalék, Hongkong másfél százalék, Sanghaj fél százalék, Szöul közel egy százalék nyereségben járt.

A piacbefolyásoló jelentőségű európai makrogazdasági adatok közül kedden a decemberi német inflációs adatok, a decemberi brit inflációs adatok, valamint a decemberi olasz külkereskedelmi mérleg és inflációs adatok jelennek meg.

Hétfőn az ünnep miatt zárva voltak az amerikai piacok, ezért gyér forgalom közepette vegyesen, többnyire veszteséggel zártak a főbb európai értékpapírpiacok. Az árfolyamcsökkenést elsősorban a megelőző két hétben elért nyereségeket lefölöző profitkivételnek tulajdonították tőzsdei elemzők.

A pán-európai indexek közül a Stoxx 600 0,17 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,12 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,02 százalékkal csökkent. A londoni FTSE-100 index 0,12 százalék, a frankfurti DAX index 0,34 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,13 százalék gyengüléssel fejezte be a hétfői kereskedést. Madridban viszont 0,05 százalékkal, Milánóban 0,49 százalékkal zárt magasabban a tőzsdeindex.

A banki papírok árfolyamát a brit Carillion építőipari vállalat csődje mozgatta meg. A Carillion részvényét felfüggesztették, legnagyobb hitelezői, a HSBC és az RBS bankok részvénye pedig gyengült, míg az építőipari vállalat konkurenseinek a részvénye erősödött.

Az olaj ára a hétfőn elért 2014-es csúcs után a keddi kereskedésben vegyesen alakult: a Brent 0,36 százalékkal hordónként 70,01 dollárra csökkent, a WTI pedig 0,31 százalékkal 64,50 dollárra emelkedett. A Brent ára hétfőn 70,37 dollárig emelkedett, 2014 decembere óta a legmagasabb szintre. A Brent árát az OPEC hatékonynak bizonyuló termeléskorlátozási megállapodása mellett a világgazdasági fellendülést kísérő keresletnövekedés erősíti. A WTI 64,89 dolláron érte el hétfőn 2014 decembere óta a legmagasabb árát.

Az olajár emelkedéséhez a dollár árfolyamának a csökkenése is hozzájárult. A főbb devizák kosarával szemben kalkulált dollár-index három éves mélypontot ért el, ami viszont az arany árát emelte négy havi csúcsra.

Kedden reggel az arany ára 0,48 százalékkal állt magasabban unciánként 1341,30 dolláron.

Az eurót 0,11 százalékkal jegyezték erősebben 1,2279 dolláron. Az euró erősödését a dollár gyengülése mellett részben a gazdasági növekedésbe vetett befektetői bizalomnak, valamint az Európai Központi Bank (EKB) várhatóan szigorodó monetáris politikájának, vagyis a gazdaságösztönző céllal folytatott eszközvásárlási programja küszöbön álló fokozatos kivezetésének tulajdonítják piaci elemzők.

A fotó forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!