Kizöldülhet Európa

Pozitív kezdésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
Szabó Zsuzsanna, 2018. március 6. kedd, 08:16
Fotó: Napi.hu

A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 0,5 százalék, a frankfurti DAX index 0,8 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,6 százalék emelkedéssel kezdi a keddi kereskedést és az euróövezeti EuroStoxx50 index is 0,3 százalékkal erősödhet.

Hétfőn néhány kivétellel nagy nyereséggel zártak a főbb európai tőzsdék. A pán-európai Stoxx 600 és FTSE Eurofirst 300 indexek, valamint az euróövezeti EuroStoxx50 index is egyaránt egy százalékot meghaladó emelkedéssel fejezte be a napot.

A kevés kivétel közé tartozott az euroszkeptikus pártok győzelmét hozó hét végi olasz választási eredmény miatt 0,42 százalékos veszteségbe csúszott milánói tőzsde. A londoni tőzsde FTSE-100 indexe viszont 0,65 százalékkal emelkedett, Frankfurtban 1,49 százalékkal erősödött a DAX index, a párizsi CAC-40 index pedig 0,60 százalékkal zárt magasabban.

A nap nagy vesztesei az olasz bankok voltak, közülük is a rossz hitelekkel leginkább megterhelt pénzintézetek. Több olasz bank 3-7 százalékos veszteséggel fejezte be a hétfői kereskedést. Az európai piacok hétfői árfolyam-emelkedésében egyébként szinte minden gazdasági ágazat kivette a részét, bár az autóipart több-kevesebb mértékben megterhelte az amerikai védővámok kivetésének lehetősége.

Az olaj ára kedden már az ötödik egymást követő napja emelkedett. A Brent nyersolaj ára 0,20 százalékkal hordónként 65,67 dollárra a WTI nyersolajé 0,26 százalékkal 62,73 dollárra emelkedett. A nemzetközi energiaügynökség (IEA) prognózisa szerint a világ olajkereslete az elkövetkező öt évben növekedni fog, míg az OPEC olajtermelése is, bár kisebb mértékben.

A dollár árfolyama kissé gyengült, az arany ára pedig ezzel párhuzamosan emelkedett. Az eurót 0,15 százalékkal jegyezték erősebben 1,2354 dolláron, az arany ára 0,37 százalékkal unciánként 1324,80 dollárra emelkedett.

Képünk forrása: Pixabay

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK