A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,87 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel, 40 929,35 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 13,1 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest – írja az MTI.

Kedvezőbbé vált a nemzetközi hangulat, pozitív korrekció látható a világ tőkepiacain, ami hatással volt a magyar részvényindexre is. A javuló piaci hangulat segítette az emelkedést, fontos hazai vállalati hírek nem érkeztek – értékelte a helyzetet Józsa Bence, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. A szakértő hozzátette, hogy a Magyar Telekom tőzsdezárás után teszi közzé első negyedéves gyorsjelentését, ennek csütörtökön lehet árfolyammozgató hatása.

A Mol 22 forinttal, 0,79 százalékkal 2792 forintra erősödött, 3,1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 185 forinttal, 1,85 százalékkal 10 185 forintra nőtt, forgalmuk 8,3 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3,5 forinttal, 0,88 százalékkal 396 forintra csökkent, forgalma 344,3 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 40 forinttal, 0,59 százalékkal 6765 forintra esett, a részvények forgalma 1,1 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3977,38 ponton zárt szerdán, ez 8,23 pontos, 0,21 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

Európa is lendületet vett

Az európai részvényindexek szerdán jelentős mértékben emelkedtek, jórészt az autóipari részvények erősödésének köszönhetően, miközben az erős vállalati eredmények is javították a befektetői bizalmat.

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 2,59 százalékos emelkedéssel fejezte be a szerdai kereskedést, a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,54 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,59 százalékkal végzett magasabban.

Londonban 1,44 százalékos, Frankfurtban 2,15 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a tőzsdei kereskedés, a párizsi CAC-40 index 2,50 százalékkal zárt magasabban. Milánóban 2,80 százalékos, Madridban 2,15 százalékos indexemelkedéssel zártak a tőzsdék.

A frankfurti tőzsdén például a Thyssenkrupp megemelte az árbevételre és az üzemi eredményre vonatkozó kilátásokat, a Tui közölte, hogy 2022-ben várhatóan ismét nyereségessé válik, az ITV "erős" első negyedévről, a Continental pedig jelentős éves szintű bevétel-növekedésről számolt be. A londoni tőzsdén elsősorban az alapanyag-, valamint az olaj- és gázipari részvények árfolyama erősödött a kínai esetszámok csökkenéséről szóló híreknek köszönhetően.

Az amerikai inflációs jelentés a vártnál magasabb áprilisi áremelkedést mutatott, amiből az inflációs nyomás elhúzódására és ezzel párhuzamosan a monetáris szigorítás ütemének a felgyorsítására lehet következtetni.

Az olajár emelkedett szerdán. Az előző két nap elveszített mintegy tíz százalék után szerdán öt százalék körüli emelkedést ért el a világpiaci olajár.

Az EU azon igyekezete, hogy megszerezze a tagállamok támogatását az orosz olajimport betiltásához, aggodalmakat keltett az olajpiaci kínálat alakulásával szemben. Főbb olajtermelők eközben jelezték, hogy további beruházások nélkül nem lesz lehetséges a termelést növelni a kieső orosz szállítások pótlására. Az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi minisztere például még kedden arra figyelmeztetett, hogy a járványvédelmi korlátozások után helyreálló olajkeresletet az OPEC+ nem feltétlenül fogja tudni további beruházások nélkül kielégíteni.

Jól ment az olajpiac és az arany is

A WTI nyersolaj ára 4,96 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben az európai piacok zárásakor hordónként 104,71 dolláron, a Brent ára pedig 4,92 százalékkal emelkedett 106,91 dollárra.

Az arany az előző nap elért három havi mélyponthoz képest széles sávban ingadozott szerdán. Az európai piacok zárásakor az arany spot ára unciánként 1851,36 dollár 0,72 százalékos napi emelkedéssel.

A dollárindex szerdán 104 fölé emelkedett, miután az adatok szerint az amerikai inflációs ráta a vártnál kevésbé lassult, ami megerősítette a Federal Reserve gyorsabb szigorításának szükségességét. A dollár befektetési menedék szerepe megnőtt a közelmúltban az Európát és Kínát övező gazdasági bizonytalanságok miatt, miközben az ukrajnai háború, valamint a kínai járványvédelmi zárlatok is elhomályosítják a növekedési kilátásokat.

A dollárindex szerdán az európai piacok zárása idején 0,24 százalékkal 103,67 pontra csökkent.

Az euró árfolyama szerdán is a 2016-ban 1,05 dollárnál elért szintnél ingadozott. A devizapiaci szereplők szerint az EKB a Fed-nél jóval lassúbb és visszafogottabb kamatemelésekre készül. A piacon az euró-dollár paritás kialakulására számítanak több évtized után az első alkalommal. Az eurót az európai piacok zárásakor 1,05511 dolláron jegyezték 0,18 százalékkal magasabban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!