Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,21 százalék, az S&P-500 index 0,37 százalék, a Nasdaq Composite index 0,69 százalék emelkedést mutatott - írta az MTI.

Novemberben a várakozásokat meghaladó mértékben, 228 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. Elemzők 200 ezres növekedést vártak.

A piacok már biztosra veszik a kamatemelést az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jövő heti kedd-szerdai ülésén. A szerdai közleménytől utalásokat is várnak a monetáris szigorítás jövő évi ütemére nézve.

A befektetők figyelmét továbbra is a végső formáját öltő amerikai adóreform törvény köti le. A szenátus és a képviselőház két, egymástól részleteiben eltérő törvénytervezetet fogadott el, és most folyik közöttük az egyeztetés egy olyan közös változatról, amit az elnök elé terjesztenek aláírásra.

Az amerikai részvényindexek az adóreform reményében halmoztak rekordot rekordra a tavaly novemberi elnökválasztás óta. A Nasdaq Composite az év eleje óta közel 27 százalékkal, az S&P-500 index 18 százalékkal, a DJIA index 23 százalékkal erősödött.

Az olajár a csütörtöki másfél százalék emelkedést pénteken újabb bő másfél százalékkal tetézte. Szerdán mintegy három százalékkal csökkent az olajár. A csütörtöki áremelkedést az amerikai készletek csökkenése, a péntekit pedig a kínai importkereslet emelkedése váltotta ki. A WTI nyersolaj 1,76 százalékkal, hordónként 57,69 dollárra, a Brent 1,88 százalékkal, 63,38 dollárra emelkedett. Az olajár a hét két utolsó napján elért emelkedés ellenére is nagy valószínűséggel veszteséggel zárja a hetet.

A dollár erősödése május óta a legnagyobb árcsökkenés felé nyomja az arany árát. Az arany jegyzése a határidős piacon az amerikai kereskedés kezdetén 0,22 százalékkal állt alacsonyabban, 1250,30 dolláron unciánként. Az euró 0,10 százalékkal, 1,1761 dollárra gyengült.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!