Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,2, a frankfurti DAX 0,7 százalék, a párizsi CAC-40 pedig 0,1 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.  A páneurópai indexek közül a FTSEurofirst 300 index 0,5, az euróövezeti EuroStoxx50 0,6, míg a Stoxx Europe 600 indexe 0,3 százalékos pluszban zárt.

A madridi IBEX-35 mutatója 0,7 százalékos nyereséget ért el.

A milánói FTSE MIB 0,5 százalékot emelkedett, miközben az állampapírok piacán megugrott a 10 éves kötvények hozamfelára a német Bundokéhoz képest. Utóbbi annak volt betudható, hogy sajtóértesülések szerint Paolo Savona euroszkeptikus közgazdász lenne az új olasz gazdasági miniszter. Savona kinevezéséről szóló jelentések megjelenése után 7 bázisponttal 180 bázispontra emelkedett a 10 éves olasz papírok némethez képesti felára a Portfolio.hu szerint.

Az európai tőzsdezáráskor, 17.30 órakor New Yorkban a DJIA indexe 0,2 százalékos gyengülést, a Nasdaq viszont 0,2 százalékos erősödést, az S&P 500 pedig 0,1 százalékos erősödést jelzett.

Három és fél éves csúcson a Brent

Kedden három és fél éves csúcsra emelkedett az északi-tengeri Brent nyersolaj ára kedden az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Röviddel 18 óra után a hordónkénti ára napon belüli csúcson, 80,38 dolláron, 2014 novembere óta a legmagasabb szinten állt. A Brent ára május 17-én került először 80 dollár fölé 2014 novembere óta - írja az MTI.

Felfelé hajtja az olajárakat Venezuela kitermelésének csökkenése és az a felerősödött várakozás, hogy a latin-amerikai ország olajipari szektorával szemben szankciókat léptethet életbe Washington. Árnövelő tényező továbbá az Egyesült Államoknak az a fenyegetőzése is, hogy minden eddiginél szigorúbb szankciókat léptet életbe Iránnal szemben.

Irán jelenleg napi mintegy 2,4 millió hordó kőolajat exportál. Elemzők szerint, ha Washington valóban szigorít, akkor napi 400 ezer-1 millió hordó iráni kőolaj exportja eshet ki.

Szakértők rámutattak ugyanakkor, hogy a 80 dollár fölötti olajár felerősíti annak a kockázatát, hogy jövőre csökken a globális olajkereslet. Megfigyelők szerint a kőolaj 20 százalékos drágulása - ahogy ez már be is következett az év eleje óta - azzal járhat, hogy az iparilag fejlett országok kereslete napi 1 millió hordóval csökkenhet. A kereslet visszaesése pedig azt eredményezi, hogy csökkenni kezd az olajár.

Kedden az európai tőzsdezárást követően a WTI kőolajfajta jegyzése 72,16 dollárnál járt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!