A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,18 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,17 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,22 százalékos pluszban indította a kereskedést - írta az MTI.

A Dow Jones és az S&P nyitó értékét történelmi csúcsra hajtotta az Amazon.com internetes kiskereskedelmi lánc árfolyamának emelkedése. Az Amazon tovább drágult, miután forgalma jelentősen, éves összevetésben 17 százalékkal ugrott meg az ünnepi szezon bevásárlási nyitányán, a nagy engedmények két napján, fekete pénteken (black friday) és kiber hétfőn (cyber monday).

Az amerikai szenátus banki bizottsága kedden délelőtt hallgatja meg a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve élére jelölt
Jerome Powellt. Elemzők arra számítanak, hogy nem gyakorol különösebb hatást a tőzsdére a meghallgatás, mivel Powell alapvetően a jelenlegi monetáris politika folytatására készül.

A nyugat-európai értéktőzsdéken nyereséges a kereskedés, délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,85 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 0,36 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,62 százalékos pluszban állt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1884 dollárt adtak, 0,11 százalékkal erősödött az amerikai deviza. A japán jenhez képest 0,02 százalékot veszített értékéből a dollár, 111,23 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken, mivel továbbra is bizonytalan, hogy megállapodásra jutnak-e a kitermelés korlátozásáról a nagy olajexportőr országok november 30-i bécsi tanácskozásukon.

A legközelebbi, februári határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,60 százalékos veszteségben, 63,00 dolláron, a januári szállítású WTI-é pedig 0,53 százalékos mínuszban, 57,80 dolláron forgott.

Hétfőn vegyesen zártak a New York-i tőzsdeindexek. A Dow Jones 0,10 százalékkal, 23 580,78 pontra emelkedett, míg a Standard & Poor's 500-as mutató 0,04 százalékkal, 2601,42 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 0,15 százalékkal, 6878,52 pontra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!