Kizöldült Nyugat-Európa

Mérsékelten emelkedő indexekkel indult a kereskedés kedden a vezető európai értékpapírpiacokon.
MTI, 2016. október 25. kedd, 09:54
Fotó: Reuters

A frankfurti DAX-30 index 0,42 százalékkal, a londoni FTSE-100 0,52 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,33 százalékkal emelkedett délelőtt 10 előttig. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,05 százalékkal ment föl a nyitás utáni percekben.

Hétfőn vegyesen zárt Nyugat-Európa. A DAX-30 0,47 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,36 százalékkal emelkedett, az FTSE-100 viszont 0,49 százalékkal csökkent. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,61 százalékkal ment föl.

Az olaj jegyzése pár centtel lemorzsolódott. Az erős dollár megdrágítja az olajat a dollárövezeten kívüli vásárlók számára, és a túlkínálat növekedésével fenyeget, hogy Irak jelezte: ki akar maradni minden, a termelés befagyasztásáról vagy csökkentéséről szóló megállapodásból, mert pénzre van szüksége az Iszlám Állam elleni harchoz.

A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent ára kedd reggelre 6 centtel, hordónként 51,41 dollárra csökkent, az amerikai WTI fajtáé pedig 2 centtel, 50,51 dollárra ment le.

Az euró árfolyama alig változott, az európai valuta 9 óra tájban 1,0880 dollár körül forgott.

Az aranypiacon megélénkült a kereslet, a negatív európai hozamok vonzóvá teszik az aranyat mint befektetési eszközt. Az áremelkedésnek azonban gátat szab, hogy elemzők már jóformán biztosra veszik a decemberi amerikai kamatemelést. A fém unciáját (31,104 gramm) hétfő reggel 1265,82 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,1 százalékkal magasabban, mint hétfő este.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK