A vezető nyugat-európai részvényindexek a kereskedés utolsó perceiben kerültek ki a piros tartományból, miután az Európai Központi Bank (ECB) meg nem nevezett illetékesei megerősítették a Reutersnek, hogy dolgoznak a kötvénypiaci beavatkozás feltételrendszerén. Előzőleg, csütörtökön arról terjedtek akkor még meg nem erősített hírek, hogy a spanyol kormány tárgyal az euróövezeti partnerekkel az ECB és az euróövezeti mentőalap (EFSF) összehangolt kötvénypiaci beavatkozásának feltételeiről. Ettől a befektetők a spanyol és a többi elszabadult állampapírhozam leszorítását, következésképp a reálgazdaság jobb finanszírozhatóságát várják.

Az FTSE-100 hajszálpontosan csütörtöki záróértékére, 5780 pontra tért vissza, miközben a DAX 0,3 százalékkal 6791 pontra erősödött, a CAC-40 pedig plusz nullás teljesítménnyel 3433 ponton zárt.

A gyengén nyitó tengerentúli részvényindexeknek - az egyetlen tétel miatt a vártnál jobban alakuló amerikai makroadaton túl - az tett jót, hogy egy, a Marketwatch birtokába jutott levél szerint Ben Bernanke, a Fed elnöke egy kaliforniai republikánus képviselőnek eljuttatott levelében azt fejtegette, miszerint van még tere a további monetáris lazításnak. Két órával a zárás előtt a mutatók 0,7 százalék körüli plusznál jártak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!