Erik Thedéen, a svéd pénzügyi felügyelet igazgatója és Björn Risinger, a svéd környezetvédelmi hivatal igazgatója szerint a kriptopénzek bányászatának növekvő energiafelhasználása veszélyezteti Svédország képességét, hogy teljesítse a párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeit. Ezért a skandináv ország vezető pénzügyi és környezetvédelmi szabályozóinak igazgatói nyílt levélben kérték, hogy az egész EU-ban tiltsák be a "proof of work" kriptopénz-bányászatot.

Az uniós szintű korlátozás sok dolgon múlhat, de a két szakember kéri, hogy Svédország "állítsa le" az új kriptobányászati központok létrehozását, és tiltsák meg a kriptoeszközökkel kereskedő és azokba befektető vállalatoknak, hogy üzleti tevékenységüket környezeti szempontból fenntarthatónak nevezzék. Vélhetően a stockholmi kormány hamarabb kötélnek állhat.

Idén április és augusztus között a bitcoinbányászat energiafogyasztása a skandináv országban "több száz százalékkal" nőtt, és mostanra 200 ezer háztartás áramfogyasztásának megfelelő mennyiségű áramot fogyaszt el - mondta Thedéen és Risinger az Euronews angol nyelvű kiadása szerint.

A svéd szabályozó hatóságok beavatkozásának fő mozgatórugója a "proof of work" rendszer, amelyet számos kriptovaluta, köztük a bitcoin és az ether, a világ két legnagyobb tokenje, bányászatához használnak. Az ilyen rendszerben a számítógépeknek matematikai műveleteket kell megoldaniuk ahhoz, hogy érvényesíteni tudják az adott hálózaton zajló tranzakciókat. (Erről részletesen ebben a cikkben írtunk.)

A folyamatot úgy tervezték, hogy a láncban lévő, validált tranzakciókat tartalmazó blokkok számának növekedésével egyre nehezebbé válik, ami azt jelenti, hogy több számítási teljesítményre - és így energiára - van szükség. Ez folyamatos fejlesztést követel a bányászoktól, az energiafelhasználásuk így folyamatosan nő. 

Az elmúlt hónapokban a skandináv országokban nőtt a kriptobányászat, mivel az alacsonyabb energiaárak és a viszonylag bőséges megújuló energiaellátás vonzotta termelők elmenekültek az iparágat sújtó kínai szigorítások elől. Thedéen és Risinger szerint a kriptobányászat növekedése egyfajta alternatív költséggel jár, mivel Svédország megújuló energiáját az ipari, közlekedési és háztartási felhasználástól a bitcoin és más tokenek szívják el.

"Jelenleg egy közepes méretű elektromos autóval 1,8 millió kilométert lehet megtenni ugyanannyi energiával, mint ami egyetlen bitcointoken bányászatához szükséges" - mondták az Euronews szerint a svéd kritikusok.

"Ez negyvennégy körnek felel meg a Föld körül. Naponta 900 bitcoint bányásznak. Ez nem a megújuló energiánk ésszerű felhasználása" - adtak tágabb kontextust az érvelésüknek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!