A Nemzetközi Energetikai Ügynökség (IEA) éves jelentése szerint idén 33 milliárd tonnára emelkedhet a globális szén-dioxid kibocsátás, ez 1,5 milliárd tonnával haladja meg a tavalyi értéket, ez a legnagyobb emelkedés az elmúlt évtizedben - írja a Reuters.

Ez egy nagyon komoly figyelmeztetés arra nézve, hogy a kilábalás a Covid válságból jelenleg nem tűnik fenntarthatónak klímavédelmi szempontból - mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. Az idei növekedés jó részét az okozza, hogy az energiaszektorban jelentősen nő a széntüzelésű erőművek kibocsátása, különösen Ázsiában.

Az előrejelzés esetleg nyomást gyakorolhat a kormányokra, hogy további lépéseket tegyenek a klímaválság megakadályozása érdekében. Joe Biden amerikai elnök a héten tart virtuális találkozót több tucat vezetővel a világ minden tájáról a témával kapcsolatban, Skóciában pedig idén kerül majd sor egy ezzel foglalkozó csúcstalálkozóra.

Tavaly a koronavírus járvány következtében végrehajtott lezárások nyomán 5,8 százalékkal csökkent a globális szén-dioxid kibocsátás, 31,5 milliárd tonnára a 2019-es 33,4 milliárd tonnáról.

Az IEA éves jelentése szerint idén a globális energiakereslet 4,6 százalékkal emelkedhet, elsősorban a fejlett gazdaságok többletigénye miatt, s ezzel az a 2019-es szint fölé növekszik. A fosszilis energiahordozók iránti kereslet ezzel párhuzamosan szintén bővül majd, ezen belül a szén és a gáz felhasználása is emelkedik majd. A várható trendre természetesen a bankok is felültek, s várhatóan ismét rekordösszeget fektetnek a fosszilis energiahordozók kitermelésébe igéreteik ellenére.

A szén iránti kereslet növekedése mellett eltörpül majd a megújuló energiaforrások iránti igény, ez utóbbi növekedési üteme 60 százalékkal lehet alacsonyabb az előbbinél. A szénfelhasználásban jelentkező többlet 80 százaléka Ázsiához köthető, Kína vezetésével. De nem lehet mindent Ázsiára és Kínára fogni, az IEA szerint az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is magasabb lesz a szén felhasználásának szintje a válság előttinél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!