BUX
38240

Klimaxossá válhat a Mikulás

A Mikulás-rally két héttel a Karácsony előtt elveszítheti lendületét az amerikai részvénypiacon, a csökkenő forgalom, a hatalmas optimizmus és a történelmi példák egyaránt erre utalnak - vélik a Reuters által megkérdezett szakemberek.

NAPI, 2010. december 13. hétfő, 11:39

A befektetők lassan indokolatlanul derűlátóvá válnak, a VIX index április óta nem látott mélypontjára esett - írja elemzésében a Reuters. 2008 szeptembere óta nem látott magasságban zárt pénteken az S&P 500-as részvényindex, s a Nasdaq 2007 októbere óta nem látott jó év végi hajrára készül, s sokan abban bíznak, a jó teljesítmény a jövő vére is áthúzódhat.

Ugyanakkor Cleveland Rueckert, a Birinyi Associates elemzője szerint az év végi rally a piacon már jórészt lezajlott. Szerinte a befektetők az év vége közeledtével inkább zárják majd pozícióikat, s új lehetőségeket majd csak a jövő év elején keresnek. A statisztikák szerint az elmúlt 65 évben az S&P 500-as index a Hálaadás és Újév között átlagosan 3,4 százalékkal emelkedett, ehhez képest az időszak kezdete óta már 3,5 százalékos a plusz.

Egy csomó részvény nagyon sokat emelkedett az idén, így nem lenne meglepő, ha az alapkezelők egy része zsebre tenné még év vége előtt a profitot, s így vágna neki a karácsonyi ünnepeknek.

Ma kezdődik az utolsó teljes kereskedési hét az ünnepek előtt, a jövő hét már csonka lesz, hiszen 24-én zárva tart a tőzsde. A héten a legfontosabb makro adat a keddi termelői árindex és a szerdai fogyasztói árindex lesznek.

Fáradnak a bikák

Eközben számos jel utal arra, hogy a rally ereje elenyészőben. Az AAII legfrissebb felmérése szerint az optimista hangulat 4 hetes csúcsra futott az amerikai befektetők körében, az emelkedést várók aránya már 14 hete sokéves átlaga fölött tartózkodik, ez a leghosszabb ilyen periódus hat éve. Ez gyakran pont az ellenkezőjét jelentheti a piac várható teljesítménye szempontjából.

Az emelkedésben ráadásul egyre kevesebben vesznek részt, a forgalom a New York Stock Exchange-en 7,7 milliárd dollár volt átlagosan a múlt héten, mélyen az idén megszokott napi 8,6 milliárd dollár alatt.Az év olyan szakaszába értünk, amikor a forgalom rendszerint felszárad a piacon - mondta Nicholas Colas, a ConvergEx Group szakértője. Úgy néz ki, ez az idén egy kicsit korábban kezdődik. Nem hiszem, hogy nagyobb eladási hullámmal kéne számolnunk már az végéig, a gazdaság helyzetéről alkotott befektetői kép már nem nagyon fog addig változni.

A grafikonokat böngésző befektetők mindenestre kaptak támogatást a múlt héten, az S 500-as indexnek sikerült a 2007 őszi csúcs és a 2009. márciusi mélypont közötti távolság 61,8 százalékos Fibonacci szintjét jelző 1228 pont felett zárnia. Ha átmegy egy ilyen fontos szinten az index, akkor gyakran a következő szintig is eljut - mondta Chris Burba, az Standard & Poors technikai elemzője. Ez pedig a 76,4 százalékos szint 1362 pontnál. - emelte ki. Erős támaszt ő 1120 pontnál lát az indexben. Persze vannak eközben rossz jelek is, a részvényopciós piac elég pesszimista képet sugároz - emeli ki az elemzés.