Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A volatilis forint nyáron zömében olyan nemzetközi hatásoknak volt betudható, amelyek az ősz első felében kifutottak, emellett az MNB helyesen látta meg, hogy a spekulatív forintellenes pozíciók hosszabb távon nem veszélyeztetik az ultra laza kamatpolitikát.

Azonban eltelt 4-5 hónap, és a nyugodtabb piaci hangulat mögött továbbra is jelentős gazdasági változások zajlanak. 2018 utolsó hónapjaiban mind a befektetők, mind a gazdaságpolitikai döntéshozók figyelme már a jövő évet fürkészi - írta szakmai blogján Barlai Róbert, az OTP regionális treasury igazgatósága vezetője.

Az egyik legjelentősebb fejlemény az infláció várható alakulása Magyarországon. Nyárhoz képest több meglepetést okozó adat jött ki, melyek lényegesen magasabb 2019-es inflációs pályát jeleznek előre. Magasabb az infláció minden részszáma, mint amit nyáron vártunk mostanra. A maginfláció is lassan de biztosan menetel felfelé. A jövő évtől kezdődően pedig a hatékonyság javulástól jelentősen magasabb bérnövekedés pedig további és azonnali inflációs nyomást hozhat a gazdaságban. Ez újdonság lesz a korábbi évekhez képest.

Szeptemberben az is kiderült az inflációs jelentés publikálása után, hogy az MNB ugyan tervezi 2019-ben a kamatemelések megkezdését, de csak nagyon lassan és kis lépésekben. Az eddigi jegybanki kommunikáció alapján csak követni szeretnék az ECB szigorító lépéseit, a forintgyengüléssel szemben pedig azért is lehetne toleránsabb az MNB, mert a devizagyengülés inflációs hatása jelentősen lecsökkent a 10 évvel ezelőtti hatásokhoz képest.

Mindezt úgy, hogy a forint stabilitást adó legfőbb fundamentumban, a külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg adatokban jelentős romlást figyelhettünk meg tavasz óta. Egyelőre konszenzusos az elemzői szakma, hogy noha lecsökkent a többlet, de deficitbe nem fog átfordulni. Erre biztosan érdemes lesz figyelni a következő hónapokban - írta a szakember.

Sokszor megtapasztaltuk, hogy elvont, távoli vagy nehezen árazható kockázatokat nem tudnak a piacok kezelni. Márpedig sok ilyen kockázat van:

  • kérdéses a brexit hatása és lefolyása;
  • a globális likviditásszűkítés, -szűkülés;
  • az olasz kormány meglepő és eltökélt fiskális lazítási terve;
  • erőteljesen lassul a kínai gazdaság;
  • az USA által kezdeményezett kereskedelmi háború további eszkalálódhat;
  • az USA történelmének második leghosszabb növekedési ciklusában van.

Ha e kockázatok akárcsak egyike jelentős világ- vagy regionális gazdasági lassulást okoz, az olyan külső keresleti sokkot okozhat Magyarországon, amely a jegybankot további ultralaza monetáris politika felé lökheti, ami alacsony vagy még alacsonyabb kamatokat, gyorsan növekvő jegybanki mérleget, gyengülő forintot jelenthet - szól a konklúzió.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!