BUX
41205

Kockázatot tűrő befektetők vegyenek csak OTP-t

Óvatos vásárlásra buzdít az OTP-vel kapcsolatban a Buda-Cash, mivel hiába számít olcsónak a részvény nagyok a kockázatok a nemzetközi helyzet miatt.

Deák Bálint, 2011. augusztus 23. kedd, 12:26

Az elmúlt hetek hatalmas árfolyamzuhanása és a vártnál jobb gyorsjelentés után akár egy jelentősebb pozitív korrekció is indokolt lenne az OTP árfolyamában, a piac mozgása azonban rövid távon teljesen kiszámíthatatlan - írja a bank féléves számait követő kommentárjában a Buda-Cash. Az európai és az amerikai adósságproblémák sem oldódtak még meg, ami változatlanul jelentős piaci kockázatot hordoz. Az OTP szempontjából különösen érzékeny kérdés a svájci frank árfolyama, mely hektikus ingadozásokat mutat. Mindez azonban a brókercég megítélése szerint már bőven beépült a részvény mostani árfolyamába, ezért hosszú távra továbbra is vételre ajánlják a bankpapírt. Rövid távú ajánlásuk azonban fokozatos felhalmozás, főként azoknak, akik jól tűrik a kockázatokat.

A részvény szempontjából további kiemelt kockázati tényező a globális adósságválság esetleges átterjedése a feltörekvő piaciországokra, ami a régiós devizák gyengülését és a portfólióminőség további romlását eredményezheti. Az adósságválság a tőkepiacokon keresztül is fokozottan hat az OTP árfolyamára, mivel a bankszektor szereplői sokszor közvetlen kitettséggel is rendelkeznek a bajban lévő országok felé és emiatt jelentős tőkeproblémák is felmerülhetnek - még ha ez konkrétan az OTP esetében nem is igaz. A fokozott érzékenység persze fordított irányban is érvényesül, tehát a válság elcsitulása esetén a bankszektor lehet az egyik legnagyobb nyertes a piacokon.

Az elmúlt időszak többszöri nagy esése után az OTP árazása egyértelműen vonzó: a 2011-es P/E 7,7, szemben a 13 körüli történelmi csúccsal és a 10-11-es regionális szektorátlaggal. A 2012-es pedig P/E mindössze 6,2 (szektorátlag: 8-9). A visszatekintő 2010-es P/BV 0,9 alatt van (a részvényt tehát az egy részvényre jutó saját tőke érték alatt lehet megvenni), amely szintén jelentősen elmarad az 1,3-1,4-es átlagtól. A diszkont tehát 30-35 százalék, amit csak részben indokolnak a kockázatbeli eltérések - ennek alapján jelentős az árfolyamemelkedési potenciál. A buda- Cash megítélése szerint az OTP várható eredményei, saját tőkéje, valamint az indokolható P/E és P/BV árazási szintek alapján a részvény reális értéke 5300-5800 forint között lenne, így a célárfolyamuk 5500 forint.