Komoly esésben a New York-i tőzsdék

Jelentős mínuszban álltak a New York-i tőzsde irányadó indexei szerda este - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. augusztus 14. szerda, 21:14
Fotó: Getty Images

Közép-európai idő szerint este nyolc óra körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 2,38 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 2,42 százalékos mínuszban állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 2,66 százalékos csökkenést jelzett. (Az európai indexek is estek szerdán.)

Az előző nap kedvező hangulata után ismét felerősödtek az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusokat és a világgazdasági növekedés lassulását övező aggodalmak.

Visszafogta a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot, hogy a tízéves amerikai kötvény hozama a kétéves hozama alá csökkent, amit tapasztalati alapon a recesszió előjelének tekintenek pénzügyi elemzők.

Öt alkalommal került sor hasonló fejleményre 1978 óta, és mind az öt esetben recesszió következett be, bár a Credit Suisse elemzése szerint jelentős, átlagban 22 havi késéssel.

Szerdán az energiaszektor, valamint a pénzügyi ágazat szerepelt a leggyengébben, minden ágazati mutató jelentős veszteséget jelzett.

A Nasdaq Composite mutatót lefelé húzta egyebek mellett a Tesla részvényének 5,7 százalékos vesztesége.

A 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatóját gyengítette a JP Morgan 4,1 százalékos, a Goldman Sachs 3,7 százalékos, az Exxon Mobil 3,3 százalékos esése, valamint a 3M, a Boeing és az IBM 3 százalék körüli mínusza.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két kőolajfajta ára meredeken csökkent a borúlátó piaci hangulatban. Közép-európai idő szerint este nyolc óra körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) 2 dollár 30 cent (4,03 százalék) mínusszal, 54,80 dolláron állt. Az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára pedig 2 dollár 36 centes (3,85 százalék) csökkenéssel, 58,94 dollár volt.

Az arany unciánkénti ára 0,84 százalékkal, 12,75 dollárral 1526,85 dollárra emelkedett.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1144 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1179 dollár után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK