Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik, a hatalmas jegybanki stimulusok korszaka a nem is olyan távoli jövőben végleg véget ér. A szakértők ugyanis a japán jegybank részéről érkező jelzéseket egyértelműen úgy tekintik, hogy a szigetországban is a - történelmi összehasonlításban példátlan mértékű - kvantitatív lazítási program lassan történő kivezetésére készülnek - írja elemzésében a Reuters.

Márpedig a piaci szereplők a Bank of Japant tekintették az utolsó olyan jegybanknak, amely még számolatlanul növeli a világban forgó pénzmennyiséget kvantitatív lazítási programjával. Emlékezetes, az amerikai Fed már korábban befejezte QE programját, sőt tavaly október óta már mérlegfőösszegének csökkentésére koncentrál, míg az ECB pedig a mostani várakozások szerint év végére szintén leállítja saját lazítási programját, amely során havonta több tízmilliárd eurónyi friss likviditást lökött a globális pénzügyi rendszerbe.

Történelmi program

Az öt évvel ezelőtt hivatalba lépett Harihudo Kuroda, a Bank of Japan kormányzója annak idején hatalmas lendülettel kezdett bele saját monetáris lazítási programjába, amelytől a kormányzati költésekkel együtt azt remélte, amit az elmúlt 20 évben minden japán gazdaságpolitikai és monetáris politikai döntéshozó, az infláció felpörgetését és a japán gazdaság stagnálás közeli állapotból való kilendülését.

A kormányzó azonban most keddi meghallgatásán azt mondta a parlamentben, hogy ezentúl nem fognak minden feltétel nélkül ragaszkodni a 10 éves japán államkötvények hozamának zéró közeli szinten tartásához. Ugyanakkor gyorsan hozzátette, hogy addig nem áll szándékukban a megcélzott hozamszint emelése, amíg az infláció ennyire távol áll a 2 százalékos céltól.

A Reuters összefoglalója szerint ugyan nem várható, hogy nagyon gyorsan bekövetkezne a hátraarc a lazítási politikától, azonban a szakértők erre utaló jelként értékelték már azt is, hogy a múlt hónapban a Bank of Japan nem tűzött ki határidőt a 2 százalékos inflációs cél elérésére. Sőt, a hírügynökség BOJ-hez közelálló forrásokra hivatkozva már azt állítja, a jegybanknál megindult az ötletelés arról, hogy tudnának kivonulni a sosem látott mértékű lazítási programból.

Erre azért lehet szükség, mivel a hihetetlen lazítási program célját eddig nem nagyon érte el, azonban a zéró kamatok oda vezettek, hogy komoly problémák keletkeztek a bankrendszer profitabilitásában. Az elmúlt időszakban sorra jelentek meg a tanulmányok arról, hogy a túlságosan is hosszan fenntartott ultra laza fiskális környezet költségei meghaladják annak hasznát.

A normalizációs folyamat a Reuters forrásai szerint hosszú és fokozatos lesz. A BOJ ennek során várhatóan majd időben jelzi lépéseit a piaci szereplők számára, hogy azok alkalmazkodni tudjanak. Ha ennek során túlzottan negatív piaci reakciókat lát, visszakozhat is átmenetileg.

Ha valóban változik a Bank Of Japan hozzáállása saját kvantitatív lazítási programjához és a zéró kamat politikához, annak messzemenő hatásai lehetnek, s nem csak a szigetországban. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!