Ha csak ránézünk az olasz gazdaság fundamentumaira, máris elkezdünk aggódni - mondta Mouhammed Choukeir, a Kleinwort Hambros nevű privátbank befektetési igazgatója a CNBC.com-nak az olasz eseményeket kommentálva.  Az olasz 10 éves állampapírok hozama ma délelőtt további 50 bázisponttal ugrott meg Londonban, a kormányalakítás körüli huzavona, az olaszok eurózónából való esetleges kilépéséről a napokban felröppenő, majd később cáfolt hírek nyomán. A befektetők eközben azt figyelik, az olasz eszközök megfertőznek-e más országokat is, idegesen tekintgetnek Spanyolország felé, ahol Mariano Rajoy miniszterelnökkel szemben bizalmi szavazásra készülnek - írja összefoglalójában a pénzügyi portál.

Az egyre mélyülő politikai válság nyomán az euró árfolyama és az európai részvények már a második komolyabb eladási hullámot élik át.

Az olasz gazdaság valóban komoly problémákkal küzd. Az ország egyike a világ leginkább eladósodott országainak, a munkanélküliségi ráta 11 százalék közelében van, miközben a gazdaság teljesítménye még mindig nem éri el a 2007-es szintet, holott a többi nagy gazdaság már rég a fellendülés útjára lépett. A tavalyi év kiváló volt az európai gazdaság számára, végre megjelent egy enyhe infláció is, ezzel a deflációs félelmeket végre magunk mögött hagyhattuk. Szóval Olaszországnak nagyon kellenének a strukturális reformok - mondta Choukeir.

Azt, hogy az olasz események mindenkit aggasztanak, érezhető. Az olasz FTSE MIB részvényindex 2,5 százalékot esett délelőtt, az európai bankrészvényeket követő index 13 hónapos mélypontjára zuhant. Ez utóbbi 21 hónapja nem látott mértékben esik, néhány bankrészvény kereskedését már fel is kellett függeszteni. A Sentix legfrissebb felmérése szerint eközben olyan magasra emelkedett az eurózóna szétesésétől félők aránya, amire utoljára a francia választások idején, Marine Le Pen előretörésekor volt példa.

A hétvégén az olasz államfő, Sergio Mattarella nem fogadta el a két populista mozgalom, a Liga és az Öt Csillag Mozgalom által jelölt kormányban az euroszkeptikus Paolo Savona gazdasági miniszterré történő kinevezését.  Helyette az olasz államfő Carlo Cottarellit, egykori IMF-es szakembert bízta meg a szakértői kormány megalakításával, ami megnyugtathatta volna a piacokat, hiszen piacbarát szakértői kormány megalakulásával kecsegtet és így legalább átmenetileg elhárult egy euró-szkeptikus kormány kockázata - kommentálták az eseményeket az Erste Befektetési Zrt. szakértői.

Csakhogy az előrehozott választás középtávú kockázatai megnövekedtek. Főleg a Liga vezetője, Matteo Salvini erősen EU-ellenes beszédét követően, de az Öt Csillag Mozgalom is egyre inkább Eurózóna ellenes álláspontra helyezkedett. Salvini szerint Németország, Franciaország és a brüsszeli politikusok beavatkoznak az olasz belpolitikába és az előrehozott választást igyekszik az olasz szabadságról szóló népszavazásként interpretálni. Ez értelemszerűen elrémisztette az európai befektetőket.

Az ideiglenes kormány kinevezése és az előrehozott választások lehetősége arra késztette az amúgy is populista hangnemet megütő pártokat, hogy kampánymódba kapcsoljanak.

Az olasz politikai helyzet már régóta úgy szerepelt nálunk, mint az elsődleges kockázat Európában. Egészen pontosan azóta, hogy Matteo Renzi 2016 közepén komolyan elkezdett veszíteni népszerűségéből. Az európai pénzügyi hatóságoknak gyorsan kellene cselekedniük, hogy megakadályozzák egy esetleges olasz fertőzés kialakulását a tőkepiacokon - mondta a CNBC-nek Holger Schmieding, a Berenberg vezető közgazdásza. Úgy véli, bár egy esetleges Italexit valószínűsége nagyon alacsony, azonban az ezzel kapcsolatos hírek komoly hullámokat vethetnek az európai pénzpiacokon. Erre fel kell készülni, az érintett bankokat megfelelő tőkével kell ellátni, s akkor át lehet vészelni az ilyen viharokat. Legalábbis Olaszországon kívül - tette hozzá a szakértő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!