A globális gazdaság kilátásai ugyan változatlanul kedvezőek, azért már látszanak a repedések a rendszeren, a legfőbb kockázatot az amerikai kereskedelmi háború veszélye jelenti - nyilatkozta a CNBC-nek Paul Gruenwald, az S&P Global vezető közgazdásza. A szakértő számításai szerint ha Donald Trump amerikai elnök eddigi lépései teljes körű kereskedelmi háborúba torkollnának, akkor a világgazdaság idei növekedése akár egy százalékponttal, azaz mintegy negyedével lehet alacsonyabb most becsültnél.

Nem okoz majd recessziót, de könnyen elképzelhető, hogy a jelenlegi három százalék feletti előrejelzésekkel szemben csak 2 százalék feletti bővüléssel lehet majd számolni, ha Kína és az EU hasonló válaszlépéseket tesz - fogalmazott a közgazdász. A globális gazdaság 2017-ben 3,7 százalékkal bővült, idén 3,8, jövőre 3,9 százalék lehet a növekedési ütem az OECD szerint. Ez közelítene már ahhoz a 4 százalékos ütemhez, amit utoljára a globális pénzügyi válság kirobbanása előtt mértek, a világgazdaságnak egy évtizedre volt szüksége ahhoz, hogy ismét ilyen kimagasló bővülést tudjon produkálni.

Az OECD és az IMF egyaránt optimista volt legutóbbi jelentésében a világgazdaság kilátásaival kapcsolatban, s az S&P Global szakértőjéhez hasonlóan a két szervezet is a kereskedelmi háborút jelölte meg az ezt leginkább veszélyeztető fejleménynek. Az ECB is hasonló következtetésre jutott, szakértőinek szimulációi szintén azt az eredményt hozták ki, hogy a kereskedelmi korlátozások bevezetése már az első félévben 1 százalékkal vetné vissza a világ gazdaságának bővülését, a világkereskedelemben pedig 3 százaléknyi visszaesést okozna.

A kereskedelmi háború réme azóta fenyeget, amióta Donald Trump amerikai elnök mintegy 150 milliárd dollár értékű kínai importra kívánt egyoldalú vámot kivetni, a kínai részről nem fair kereskedelmi politikát, illetve a Kínával szembeni hatalmas amerikai kereskedelmi deficitet jelölve meg annak okaként. Kína válaszul 50 milliárd dollár értékű amerikai árura kivetendő extra vámokkal fenyegetőzött, a tárgyalások jelenleg is folynak a két gazdasági nagyhatalom képviselői között.

A portál tudósítása szerint a tárgyalások középpontjában a Kína Egyesült Államokkal szembeni valóban hatalmas, tavaly 375,2 milliárd dollárra rúgó kereskedelmi többletének csökkentése áll. A múlt hétig úgy tűnt, sikerül valamilyenfajta megegyezést tető alá hozni, kínai részről felmerült, hogy amerikai áruk, különösen mezőgazdasági termékek és energiahordozók vásárlásával csökkentenék a deficitet.

Múlt kedden azonban a Fehér Ház azzal állt elő, hogy mintegy 50 milliárd dollárnyi kínai technológiai termékre vetnének ki 25 százalékos büntetővámot, mivel szerintük a kínai cégek illegálisan megszerzett technológiákat használnak fel előállításuk során. A kínaiak erre a hétvégén válaszul bekeményítettek, azt mondták, az eddigi tárgyalásokon elért eredményeket semmisnek tekintik, ha Washington bevezeti a vámokat. Eközben tart az adok-kapok az EU és az Egyesült Államok között az acélipari termékek védővámjával kapcsolatban is.

A pénzpiacok ma délelőtt meglehetősen nyugodtan fogadták az újabb pengeváltást. A portálnak nyilatkozó elemzők szerint arról lehet szó, hogy a befektetők már hozzászoktak Trump tárgyalási stílusához, amelyet gyakran 180 fokos fordulatok jellemeznek.

Gruenwald arra figyelmeztetett, hogy az eddigi lépéseknek egyelőre kevés gyakorlati hatása van, a tényleges kereskedelmi forgalomban érintett áruknak csak nagyon kis részét érintik. Azonban az egész folyamatnak szerinte van egy nagyon káros mellékhatása is, hogy a cégek bizalmatlanná válnak, beruházásokat halaszthatnak el, mivel úgy érzik, kiszámíthatatlanabbá válik az a környezet, amelyben működniük kell. Ennek pedig már lesznek komolyan érezhető következményei is.

Az S&P Global szakértője szerint ők változatlanul optimisták a globális gazdaság kilátásait illetően, azonban a mostani környezetben a meglepetés már inkább lefelé érheti majd a szereplőket. Azaz nem az vált a valószínűbbé, hogy ha eltérés lesz az előrejelzésekhez képest, az lefelé lesz. Az elsődleges tail riské (olyan esemény kockázata, amelynek bekövetkezési valószínűsége ugyan nem magas, de széleskörű negatív hatásai lehetnek) egyértelműen a kereskedelmi háború vált.

A kép forrása: AFP Photo/Jim Watson.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!