Meglepően optimista előrejelzéssel rukkoltak elő a JPMorgan stratégiái az amerikai részvénypiac jövő évre várt teljesítményével kapcsolatban. Friss előrejelzésük szerint a jelenleg 2675 ponton álló mutató jövő év végéig 3000 pontra emelkedhet, ez 12 százalékos hozamnak felelne meg a jelenlegi szinthez képest.

A befektetési bank ezzel az egyik legoptimistább várakozást fogalmazta meg a piac várható teljesítményével kapcsolatban, a BusinessInsider gyűjtése szerint 14 részvénystratéga átlagosan 2818 pontra várja jövő év végére az index értékét.

A JPMorgan vezető stratégája, Marko Kolanovic szerint az amerikai részvénypiac jelenleg egy alvó óriáshoz hasonlítható, amely csak arra vár, hogy felébresszék. Ezt a lökést a piacnak szerinte a republikánusok által javasolt, Donald Trump által forszírozott adóreformok adhatják meg. Szerinte a nagy intézményi befektetők még mindig nem mozdultak meg a tervezett adóváltozásokkal kapcsolatban, kivárnak annak sorsával kapcsolatban. Márpedig a vállalati nyereségadó csökkentése lehet az egyik legfontosabb katalizátora az amerikai részvényeknek e ciklusban, az intézményi ügyfelek azonban egyelőre arra várnak, hogy azt tényleges elfogadják és az intézkedések életbe lépjenek. Pont emiatt pozitív hatásai még nincsenek teljesen beárazva - állítja a stratéga.

Az S&P 500 index 2018 végi értékére vonatkozó előrejelzések (pont)
Oppenheimer3000
Bank of Montreal2950
USB2900
Credit Suisse2875
Jefferies2855
Deutsche Bank2850
Goldman Sachs2850
Bank of America2800
Canaccord2800
Morgan Stanley2750
Scotiabank2750
Stifel Nicolaus2750
Citigroup2675
HSBC2650
Átlag2818
Forrás: BusinessInsider, Napi.hu

A JPMorgan számításai szerint az S&P 500-as indexben szereplő cégek átlagos egy részvényre jutó nyereségnövekedésének mintegy fele, nagyjából részvényenként 10 dollár származik majd az adószabályok változásából.

Kolanovic ugyanakkor úgy véli, jövőre azért az ideinél több izgalmat tartogat majd a piac a befektetők számára, s a részvénypiac volatilitása érezhetően emelkedik. Emlékezetes, hogy a chicagói árutőzsde által számolt VIX index, amely az S&P 500-as indextől várt volatilitást mutatja, idén átlagosan 11 pont körül tartózkodott, ami 10 ponttal marad el annak historikus átlagától. Jövőre az index átlagosan 13 és 14 pont között alakulhat, elsősorban a második félévtől megnövekvő áringadozások miatt.

Ráadásul eközben tovább csökkenhet a már amúgy is alacsony korreláció az egyedi részvények árfolyammozgásában, azaz a piactól és egymástól is egyre függetlenebbül változhat egyes részvények árfolyama.

Az év második felében erősödő árfolyam-ingadozások elsősorban a már most is látható "tail risk"-ekhez fognak kapcsolódni (tail-risknek nevezik azokat az alacsony valószínűségű eseményeket, amelyeknek széleskörű negatív piaci hatásai lehetnek - a szerk.). Ezek közül az első számú veszélyforrás a JPMorgan szerint a Fed mérlegfőösszegének csökkenése lehet, amely a kockázati prémiumok növekedését és az árazások csökkenésér fogja eredményezni.

Ugyanakkor erre a hatásra nem fog a piac egyből reagálni, hanem jókora késlekedéssel, amikor majd egy katalizátor beindítja az átárazódást a piacon - véli a befektetési bank stratégája.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!