Komoly akció készül a dollár ellen

Komoly lépésre készül Kína az olajpiacon, s ez tovább rombolhatja a dollár első számú globális fizetőeszközként betöltött szerepét. Hamarosan elindulhat a kereskedés a jüanalapú olajkontraktusokkal, s bár ezzel szemben sok a fenntartás, az ázsiai ország olyan komoly szereplő a piacon, hogy a termék fokozatosan átrajzolhatja az olajpiacot.
Lovas-Romváry András, 2017. október 25. szerda, 11:40
Fotó: Shutterstock

Olyan lépésre készül Kína, amely komoly kihívást jelenthet a dollár, mint első számú globális fizetőeszköz szerepére nézve - írja összefoglalójában a CNBC.com. Ehhez pedig az olajpiacot használhatja fel. A hírek szerint Peking arra készül, hogy új kontraktust vezessen be az olaj árfolyamának meghatározására, az elszámolás azonban az eddigiekkel ellentétben nem dollárban, hanem jüanban történne.

Az írás szerint Kína jelenleg a világ első számú olajimportőre, s logikus részéről a törekvés, hogy emiatt a világ elsőszámú nyersanyagának áralakulása nem dollárban, hanem saját devizájában legyen mérve. Ráadásul, ha sikerülne végrehajtani a változást, az nem csak Kína számára, de például Oroszországnak is kedvező lehetne, hiszen ez utóbbi gazdasága is jelentősen ki van téve nem csak az olaj, de a dollár árfolyamának is. Ha sikerülne ezt a függést csökkenteni, akkor nem csak a dollár árától való függés csökkenhetne, de például az amerikai politikai döntéshozók akaratától is - legalábbis a remények szerint.

A terv első lépéseként a sanghaji tőzsdén jüanalapú határidős olajkontraktusokat vezetnének be.

Sok a fenntartás

Ez a lépés önmagában még nem eredményez majd drasztikus változásokat, azonban a kezdete lehet egy olyan folyamatnak, ami a dollár iránti kereslet csökkenéséhez vezethet. A CNBC által megkérdezett szakértők szerint Pekingnek nem lesz könnyű dolga, ha valóban egy világszerte elfogadott benchmarkot szeretne népszerűvé tenni. A piaci szereplők ugyanis sokszor meglehetősen szkeptikusak a hasonló kínai lépésekkel szemben, legtöbbször a kínai vezetés túlságosan nagy piacra gyakorolt befolyásától tartanak, s attól, hogy egy hasonló benchmarkot esetleg manipulálnának. A piaci szereplők bizalmának hiánya pedig jelentősen megnehezítheti egy, a WTI, vagy a Brent olajkontraktusokkal versenyző termék elfogadottságát.

Ráadásul egy "petrojüan" kontraktus bevezetése önmagában nem jelenti majd azt sem, hogy a világ nagy szereplői is elfogadják azt. Számos olyan határidős olajkontraktus bevezetésére volt már példa a múltban is, amelyek egy-egy lokális szempontból értelmesnek tűntek, azonban népszerűségük rövid életűnek bizonyult a likviditás hiánya miatt - mondta a portálnak Jeff Brown, az FGE nevű nemzetközi energetikai tanácsadó cég szakértője. Jelenleg nagyon kevés az olyan olajkontraktus, amely valóban elfogadott és az alapját adja a többi olajalapú határidős terméknek. Ezen nagyon nehéz lesz változtatni - tette hozzá a szakértő.

Ráadásul a "petrojüan" térnyerésének van egy másik nagy akadálya is, ez pedig maga a jüan és annak árfolyama. A jüan még mindig nem teljesen konvertibilis, gyakoriak az intervenciók piacán és naponta határozzák meg az árfolyamát. Mivel az árfolyam állami kontroll alatt áll, ezért nagyon sok piaci szereplő tart tőle.

A legnagyobb fenntartásom az egésszel kapcsolatban a kínai kormányzat befolyása, a lehetséges állami intervenciók és a kínai vállalatok favorizálásától való félelem. Vajon olyan piacot sikerül létrehozni, amely minden szereplő számára egyenlő feltételeket biztosít? A globális olajpiacon a legnagyobb kihívás azt biztosítani, hogy egyik szereplőnek vagy országnak se legyen túlzott befolyása az árfolyam alakulására. Kína lehet, hogy a világ legnagyobb ütemben növekvő gazdasága, azonban a kormánynak túlzottan nagy a befolyása az energiaszektorban - mondta John Driscoll, a JTD Energy Services szakértője.

Peking azonban erős szereplő

Peking ugyan megteheti, hogy kötelezi az állami tulajdonú olajvállalatokat az új kontraktus használatára, hogy a piacon megfelelő legyen az aktivitás és a likviditás, ami alapvető fontosságú bármely pénzügyi termék számára. Azonban az állami tulajdonú cégek túlzott befolyása távol tarthat jó néhány nem kínai szereplőt - tette hozzá.

Peking mindenesetre komolyan veszi a tervet. Pan Gongsheng, a kínai Állami Devizapiaci Hatóság igazgatója a múlt hónapban úgy nyilatkozott, az új olajkontraktus bevezetése csak a kezdete annak a stratégiai tervnek, amelynek keretében támogatják az árupiaci termékek árfolyamának és kereskedésének jüanban történő elszámolását.

Érdeklődés mindenesetre van az új termék iránt. A Reuters még júliusban számolt be arról, hogy Kínában már hatezer számlát nyitottak olyan céllal, hogy azokról kereskedni lehessen majd az új termékkel, s ezen számlák nagyobb részét magánszemélyek nyitották. Viszont nem csak magánszemélyek, hanem nagy nemzetközi játékosok is vannak a potenciális szereplők között. A hírügynökség szerint a JPMorgan és a UBS is szerepel a számlát nyitó intézmények között.

Idővel beérhet

A piac első reakciója ugyan lehet, hogy langyos a kínai próbálkozásra, az érdeklődés azonban idővel megnőhet, ha a termékre alapozva más pénzügyi eszközök is jönnek, amelyek megfelelő fedezési stratégiák kialakítását teszik lehetővé a szereplők számára - vélte Rachel Ziemba, a Roubini Economics feltörekvő piacokért felelős igazgatója.

Kína például megteheti, hogy legnagyobb partnereit az olajkereskedelemben rábírja arra, térjenek át a jüanalapú elszámolásra. A közel-keleti olajállamokkal, Oroszországgal és számos más ázsiai országgal máris vannak olyan hosszabb távú olajszállítási megállapodások, amelyek elszámolása jüanalapú.

Az amerikai befolyás szerepe egyre csökken, Iraknak, Oroszországnak és Indonéziának már most is vannak nem dolláralapú ügyleteik. A "petrojüan" már létezik, Kína komoly importőr és komoly nyomást gyakorolhat a piacra a jüankontraktusok elfogadásának érdekében - mondta a Swiss Asia Capital befektetési igazgatója a CNBC-nek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2017.10.27 09:05

@Bahnsteig_Eins: Alkesz... látom megint tintáztál... nekifutok mégegyszer, erre reagálj (látom isabellával a másik alkesszel jól elvagy):

"állampolgárok szintjén sok holland (meg amerikai mert az USA a másik mániád) cserélne a szőrsapkás ruszkijaiddal mi? Ja... egy se... de az államadósság kicsi mi? Ostoba egybites..."

Valamiért a ruszkik penetrálnak évente százezerszámra nyugatra a beloved országodból egybites... nem a hollandok ruszkijába... valamiért annyira nem jó nekik az a fenenagy ruszki jólét...

"Azon a területen aranytól kezdve olajon keresztül ritkafémekig stb. minden megtalálható, olyan (ásvány)kincsek, tartalékok,"

Igen... és másuk sincs... csak nagy területük, meg természeti kincseik (amiről nem tehetnek, ész se kell hozzá)... azért csak istenítsd bányászland-et... egybites...

HA HA HA
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.10.26 22:17

Ma éppen 1,69 %-kal ment fel az usd huf árfolyama, az usd yuan árfolyama, .....várjuk meg a reggelt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.10.26 22:10

@Bahnsteig_Eins: ...minek elemezzem azt, ami nincs, árulja már el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.10.26 22:09

@MLB2017: ...New York szebb város, mint Peking, ez egy megállapítás, nem elemzés. A maradék elemzését magára bízom, remélem elégedett vele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.10.26 21:41

@Warlock: "Ez a mániád, az államadósság..."

Igen. Az egyetlen gond az államadóssággal az, hogy vissza kell fizetni. Nem lehet pl. hatalmas, üres stadionok építésével letudni, mint a GDP-t. Mert, mint bizonyára tudod, a GDP-t a hatalmas, üres stadionok építgetése is kiválóan növeli, vagy - ahogy arra már Keynes is rájött kb. 100 évvel ezelőtt - akár az is, ha brigádokat szervezünk üres üvegek elásására, és más brigádokat azok kiásására. Ennyit a dzsídípídről... Amire Keynes normális, jóindulatú emberként (talán) nem gondolt, az az hogy vannak úgynevezett "bankárok", akik szívesen megfinanszírozzák ezt a GDP-növekedést, csak közben adósrabszolgává teszik az adott országot, mára a Nyugat nagy része így is járt. Az oroszok szerencsére pontosan tudják ezt.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html