Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az osztrák Raiffeisen Zentralbank (RZB) és tőzsdén jegyzett leányvállalata, a kelet-európai érdekeltségeket birtokló, tőzsdén is jegyzet Raiffeisen Bank International (RBI) igazgatósága és felügyelő bizottsága tegnap este megállapodott a két cég egyesülésének feltételeiről - jelentette be a bank.

A tervekre még a két bank közgyűlésének 75 százalékos szavazati aránnyal történő jóváhagyása szükséges, ezt a tervek szerint január 24-én tartják. Amint arra számítani lehetett, az osztrák tevékenységeket összefogó RZB fog beolvadni a tőzsdén jegyzett RBI-be, az RZB részvényesei cserébe frissen kibocsátott RBI részvényeket kaphatnak, ennek megfelelően az RBI jelenlegi részvényeseinek tulajdonhányada hígulni fog.

A Reuters szerint ez praktikusan a tőzsdei Raiffeisennél egy 10-13 százalékos tőkeemelést jelent majd. A kibocsátandó részvények pontos számát decemberben határozzák majd meg a két bank egyesülést megelőző értékelése alapján. A bankok vezetőségének előzetes becslései alapján az akció után a Raiffeisen Bank International jelenlegi 39,2 százalékos közkézhányada 34,6 és 35,7 százalék közé csökkenhet. Az egyesülésbe nem számolják bele az eladásra szánt, RZB tulajdonában lévő Uniqa biztosító tulajdonhányadát.

A beolvadás után a júniusi adatok alapján 11,3-as Tier-1 tőkemegfelelési mutatóval rendelkezik majd, ez több, mint az RZB 10,6 százaléka, de kevesebb, mint az RBI 12,2 százaléka. A Reuters emlékeztet arra, hogy a bankok vezetősége májusban döntötte el a két bank összevonását az RZB tőkehelyzetének megerősítése céljából. Az ECB még júliusban hozta nyilvánosságra 51 vezető európai bankot érintő stressz tesztjét, ezen csak a hatalmas bajba került olasz Monte dei Paschi di Siena és az ír Allied Irish Bank szerepelt rosszabbul az osztrák RZB-nél. A teszt eredményei a hírügynökség szerint siettették a két bank összevonását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!