Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Federal Reserve alelnöke, Stanley Fischer tegnap levélben jelezte Donald Trumpnak, hogy október 13-a körül lemondana tisztségéről. Az alelnök személyes okokra hivatkozott döntése indoklásában. A 73 éves szakember jelenlegi megbízása 2014 májusában kezdődött, s csak jövő júniusban járt volna le.

Fischer távozásával ismét felerősödtek a találgatások a Fed vezetésének átalakítása körül, mivel a jelenlegi elnök, Janet Yellen megbízása jövő év elején lejár, s az általános vélekedések szerint Donald Trump amerikai elnök nem fogja őt egy újabb ciklusra kinevezni.

A Fed vezető testületeiben a közeljövőben a hétből összesen négy hely üresedik meg - emlékeztet a Financial Times. Fischer távozása újabb lehetőséget adhat Trumpnak arra, hogy a neki kedvezőbb módon alakítsa át a jegybank vezető testületét, s ez növeli a piaci szereplők bizonytalanságát az amerikai monetáris politika várható irányával kapcsolatban.

Fischer ráadásul komoly ellenzője volt eddig Trump azon terveinek, amelyek az amerikai pénzügyi szektor deregulációjára vonatkoztak. Most az elnöknek lehetősége nyílik arra, hogy olyan tagot nevezzen ki az irányító testületbe, aki a Wall Street-i befektetési bankok tevékenységével kapcsolatban megengedőbb álláspontot képvisel.

Fischer nemzetközi szinten is kiválóan képviselte munkája során a Fed vezetését, s vezető szerepe volt a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése érdekében tett erőfeszítéseinkben. Én személyesen is hálás vagyok barátságáért és szolgálataiért. Nagyon fog hiányozni bölcsessége, jó humora és szellemessége - kommentálta Fischer lemondását Janet Yellen.

Yellen utódjaként eddig első számú jelöltként Gary Cohn, a Trump mellett működő Nemzeti Gazdasági Tanács elnöke jött szóba. A Wall Street Journal értesülései szerint azonban az elmúlt időszakban jelentősebb feszültség alakult ki a korábban a Goldman Sachsnál dolgozó Cohn és Trump között, így az amerikai elnök valószínűleg mégsem őt fogja jelölni következő Fed elnöknek.

Azt, hogy Trump merre próbálja elmozdítani a Fed döntéshozatalát, már eddig is látszott. Az áprilisban lemondott Daniel Tarullo helyére a bankrendszer stabilitásáért felelős alelnöki posztra júliusban Randal Quarles-t jelölte, aki a bankrendszer deregulációjának komoly támogatójaként vált ismerté.

Fischer sokszor nem volt közös véleményen a Fed vezető testületének többi tagjával - emlékeztet az FT -: 2015-ben például egy nyilvános jegyzetben fejtette ki véleményét arról, hogy miért lenne itt az ideje a monetáris szigorításnak, miközben a Fed hivatalos álláspontja a kivárás volt. A brit pénzügyi lapnak nemrég adott interjújában pedig szokatlanul élesen kritizálta a republikánusok erőfeszítéseit, amelyet a pénzügyi válság óta az amerikai pénzügyi rendszerben bevezetett szigorítások eltörlésére irányulnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!