Úgy tűnik jelenleg minden összeesküdött a feltörekvő piaci devizák ellen - mondta Nizam Idris, a Macquarie elemzője a CNBC-nek. Szerinte az amerikai dollár erősödése, a kínai gazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmak és strukturális problémák is kedvezőtlen hatással vannak a feltörekvő piaci devizákra.

Kedden a Moody's hitelminősítő negatív figyelőlistára tette a brazil államadósság besorolását, az okok között a lanyha gazdasági növekedést, a költségvetés egyre rosszabb helyzetét és a csökkenő befektetői bizalmat említve. Ez eladási hullámot indított el a latin-amerikai devizák piacán, s ezt csak erősítette az erősödő amerikai dollár és az amerikai kamatemelési várakozások erősödése miatti általánosan kedvezőtlen hangulat - emeli ki a portál. A kolumbiai peso és a brazil reál egyaránt két százalékot meghaladó mértékben esett a dollárral szemben.

A most látott eladási hullám a feltörekvő piaci és az erős árupiaci kitettséggel rendelkező országok devizái körében úgy néz ki egyértelmű üzenet, valószínűleg véget ért ezen devizákban a felfelé tartó ciklus - mondta a szakértő.

A hét elején a legtöbb deviza hevesen gyengült a dollárral szemben, miután a San Francisco-i Fed jelezte, a Fed hamarabb is elkezdheti a kamatok emelését, mint amire a befektetők korábban számítottak. Ha egy olyan forgatókönyv fog megvalósulni - s most úgy tűnik, ezt látjuk - amelyben a dollár erősödése széleskörű lesz, akkor nehezen lesz ezzel szemben ellenállónak maradnia bármelyik feltörekvő piaci devizának is. Ugyanakkor egyelőre nem várjuk azt, hogy a tavalyihoz hasonló agresszív eladási hullám alakulna ki - mondta Dominic Bunning, a HSBC devizapiaci stratégája.

Az a jelenség, amit a brazil reál esetében tapasztaltunk mutatja, hogy szélesebb körű nyomás kezd el kialakulni feltörekvő piaci devizákon, elsősorban külső okok miatt - tette hozzá.

A kínai hatás

A másik ok, ami valószínűsítheti ezen devizák gyengébb teljesítményét, az a kínai gazdaság kemény landolásával kapcsolatos félelmek kiújulása lehet - mondta Idris. Szerinte a befektetők ezirányú aggodalma megmaradt, annak ellenére, hogy a gazdaság a második negyedévben már 7,5 százalékkal nőtt. Mint mondta, a feldolgozóiparból, az ipari kibocsátásról és a lakossági fogyasztásról érkező adatok legalábbis vegyes kéet mutatnak, s növelik a spekulációt egy esetleges kínai monetáris stimulusra vonatkozóan.

Ennek némileg ellentmondani látszik, hogy a Bank of America Merrill Lynch legutóbbi, augusztusi felmérésében jelentősen nőtt a kínai gazdaságban bízó befektetők aránya. A közel egy hónapja készült felmérésben a megkérdezettek nettó 6 százaléka várta a kínai gazdaság erősödését 12 hónapos időtávon, júliusban még nettó 44 százalék a gyengülésre tippelt.

Ha mégis gyenge adatok jönnének Kínából, az a nyersanyagok és a feltörekvő piaci devizák árfolyamára kedvezőtlen hatással lenne - mondta. Hozzátette, hogy az elmúlt napok gyengülési hulláma általános volt, s azt a dollár erősödése generálta, azonban a jövőben ez várhatóan másképp fog alakulni. Szerinte innentől a befektetők jobban fognak differenciálni egyes feltörekvő országok devizái között azok gazdaságának helyzete alapján.

A forint is megérezte

Nem hagyta érintetlenül a hét eleji eladási hullám a forint árfolyamát sem. A magyar deviza árfolyama a dollárral szemben utoljára 2012 nyarán látott szintre süllyedt, kedden volt olyan időszak, amikor 246 forintnál is többet kellett adni egy dollárért a bankközi devizapiacon.

USD/HUF árfolyam
Kép: Alfatrader

A forint ez euróval szemben is gyengült. Míg múlt csütörtökön, az ECB további lazításról döntő ülése után 312 alá süllyedt az euró forintban számolt árfolyama, addig kedden délután már 317 forint fölé ugrott a jegyzés. Ez a szint egyelőre kemény diónak bizonyult, az augusztus eleji napon belüli csúcspont által kijelölt 317,2 forintos szint közeléből visszafordult az árfolyam, s 314,5 forintig korrigált.

EUR/HUF árfolyam
Kép: Alfatrader

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!