A jelek szerint a bitcoin, a kriptodeviza és a blockchain vált azzá a hívószóvá a nemzetközi tőzsdéken, mint a Budapesti Értéktőzsdén Mészáros Lőrinc. A BÉT-en azonnal meredek emelkedésnek indul egy-egy részvény árfolyama, amint híre megy, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök barátjának tőzsdei cégei, az Opus vagy a Konzum közül valamelyik érdeklődik iránta - a nemzetközi tőzsdéken viszont a kriptodevizák mozgatják meg a spekulánsok fantáziáját.

A Nasdaqon múlt héten debütált Longfin részvények két nap leforgása alatt 2000 százalékot emelkedtek a hírre, amely szerint a cég beszállna a blockchain üzletbe. A tőzsdén a múlt héten megjelent cég részvényárfolyama az 5 dollár körüli szintről hétfőn zárás utáni kereskedésben 140 dollár fölé is emelkedtek, jelenleg 60 dollár körül járnak.

A nagy ugrást a CNBC.com tudósítása szerint az váltotta ki, hogy a társaság bejelentette, megvásárolta a Ziddu.com nevű, blockchain technológiával foglalkozó vállalatot. Ez a tranzakció sem nélkülözi a nehezen meghatározható fundamentális értékű részvényekkel történő fizetést sem. A Longfin 2,5 millió darab saját részvényével fizet a Ziddu.com-ot birtokló Meridien Enterprises nevű cégnek, amelynek viszont fő tulajdonosa a Longfin elnök-vezérigazgatója, Venkat Meenavalli.

A Longfinnak jelenleg 44 millió darab részvénye van, a mostani kapitalizáció alapján így közel 2,5 milliárd dollárt ér a cég. A december 13-án tőzsdére bevezetett társaság kibocsátási tájékoztatója szerint olyan technológiai cég, amely mesterséges intelligencia felhasználásával kíván pénzügyi szolgáltatásokat nyújtani kisebb cégek részére.

A Ziddu.com a SEC-nek (amerikai értékpapír felügyelet) benyújtott tájékoztató szerint rendelkezik egy blockchain technológiával, amely megoldást nyújthat a mikrohitelezésben és a raktárkészletek finanszírozásában. A cég kereskedési és mikrohitelezési szolgáltatást nyújt "raktár érmék" (warehouse Coins) formájában kis- és közepes méretű export és import tevékenységhez a kereskedők közraktárjegyeinek fedezete ellenében.

A kibocsátási tájékoztatóban azonban feltűnik egy figyelmeztetés is a kockázatok vonatkozásában. E szerint a befektetők elveszíthetik akár teljes befektetett tőkéjüket is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!