Komoly mélypontról jött vissza a forint

Tavaly január óta nem látott szintre gyengült a hétfői kereskedés első felében a magyar deviza, majd délutánra onnan fordult vissza. Reggel a ciprusi bankbetétekre kivetett illeték borzolta a befektetők kedélyeit, ez pedig a forintot sem kímélte.
Beke Károly, 2013. március 18. hétfő, 16:56
Fotó: Napi.hu

A hétfői kereskedés alatt 308,50 felett is járt az euró jegyzése, végül délutánra 306 alá erősödött a magyar deviza, de még ez is magasabb volt a pénteki árfolyamnál. A dollár 235,93 forintba került a kereskedés második felében, míg a svájci frankkal szemben 249,73-nál állt a magyar fizetőeszköz. A ciprusi fejlemények miatt az euró nagyot bukott a dollárral szemben, hétfő reggel az 1,29-es szint alatt is járt a közös deviza, ezzel idei leggyengébb szintjét produkálta. A nap második felében kis megnyugvás után 1,29545-nél állt a keresztárfolyam.

A borongós hangulatot az okozta, hogy az EU politikusai a hétvégén a társasági adó megemelése mellett a bankbetétekre kivetett egyszeri illetéket kértek Ciprustól a 10 milliárd eurós segélycsomagért cserébe. Utána hiába hangoztatták, hogy ez egyszeri eset, az elemzők attól tartanak, hogy a többi perifériás országban is bankpánik törhet ki a pénzüket féltők körében.

Az állampapírpiacon is megmutatkoztak a nemzetközi feszültségek, hiszen a hosszú kötvények hozama emelkedett a másodpiacon. A 15 éves kötvények jegyzése például 6 bázisponttal emelkedett, míg a 10 évesek 3 bázisponttal kúsztak feljebb. A rövid papírok hozamát továbbra is lefelé hajtják a kamatcsökkentési várakozások, így a nap végén a referenciahozamok összességében 4,83 százalék és 6,78 százalék között szóródtak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK