BUX
37689

Komoly siker a magyar kötvényaukciókon! Mi áll a háttérben?

Élénk kereslet jellemezte a csütörtöki tripla állampapír-aukciót.

NAPI, 2011. január 27. csütörtök, 11:39

A 3, 5 és 10 éves kötvényekből összesen 45 milliárd forintnyi mennyiséget hirdetett meg az ÁKK, a beérkezett ajánlatok összértéke közel négyszer ekkora, 169 milliárd volt, amiből 62,5 milliárdot fogadtak el.A két héttel ezelőtti hasonló tripla aukción valamivel mérsékeltebb volt az érdeklődés, akkor a túljegyzés 130 milliárd forint alatt volt.Mi lehet az ok?

Az élénk keresletet az magyarázhatja, hogy az ÁKK a közelmúltban jelezte, szűkíteni tervezi tavasszal a kötvénykibocsátásokat.

A nemzetközi piaci hangulat és a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatos várakozások tették sikeressé az aukciót - kommentálta az eredményeket a Reutersnak nyilatkozva Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A szakember szerint a korábbi shortpozíciók felhalmozódása - az ötéves papírok esetében - szintén közrejátszhatott az erős keresletben.

A hírügynökségnek nyilatkozó egyik állampapír-piaci kereskedő szerint a vételi oldalon külföldiek álltak, a piaci hírek alapján egyetlen nagy vevőről volt szó. Eközben a piac egyáltalán nem reagált Japán leminősítésére, sem az eurózóna perifériájának államkötvény-hozamainak emelkedésére. Hozzátette: a külföldi befektetők pozitívan látják Magyarországot, ám ha csalódnak a kormány intézkedéseiben, profitkivét következhet, ám ennek egyelőre semmilyen jelét nem látni.A részletek

A hároméves papírok esetében a meghirdetett 20 milliárdos mennyiségre 57,7 milliárd forint ajánlattömeggel válaszoltak az elsődleges forgalmazók, ami alulmúlja a két héttel korábbi bő hetvenmilliárdot. Az élénk kereslet láttán az ÁKK 25 milliárd forintra emelte az elfogadott mennyiséget, a hozamok 6,88 százalékos átlaga 23 bázisponttal múlja alul a szerdai másodpiaci benchmarkot.

Az igazán brutális kereslet az ötéves papírok iránt mutatkozott, itt a meghirdetett 15 milliárdos mennyiségre 84,3 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be az ÁKK-nak, amely az elfogadott mennyiséget 22,5 milliárdra emelte. Az elfogadott hozamok 7,07 százalékos átlaga 21 bázisponttal kisebb a szerdai referenciaértéknél.

A tízéves instrumentumoknál a meghirdetett 10 milliárdos mennyiségre 27 milliárd forintnyi ajánlat futott be, itt az ÁKK 15 milliárdra emelt. Az államadósság-kezelő által elfogadott hozamok 7,25 százalékos átlaga csak 4 bázispontos csökkenést jelez a szerdai benchmarkhoz képest.