Viszonylag jelentős tőkekiáramlást is generálhat a magyar államkötvényekből egy friss, most bejelentett változás a JPMorgan indexeinek súlyozásában. A bank tegnapi bejelentése szerint május végétől jelentősen növelik majd a GB-EM Diversified és a GBI-EM Global indexekben a kolumbiai kötvények súlyát. A két index közül a befektetők körében a GBI-Diversified index a népszerűbb, a JPMorgan elemzőinek becslése szerint mintegy 195 milliárd dollárnyi tőke követi befektetései során az indexet.

Kolumbia súlya az indexben szeptember végéig fokozatosan 8,05 százalékra nő a jelenlegi 3,29 százalékról, eközben több országé is csökkenni fog. A változás legnagyobb vesztese Törökország lesz, súlya mintegy 1,2 százalékkal csökken, de Magyarország sem jár jól a 0,57 százalékos súlycsökkenéssel. A JPMorgan becslései szerint a ha szeptember végéig az indexkövető portfóliókat hozzáigazítják az új súlyokhoz, akkor az - minden más tényező változatlansága mellett - mintegy 1,1 milliárd dolláros tőkekiáramlást generálhatna a magyar kötvénypiacon.

Ez viszonylag jelentősnek tekinthető, hiszen az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. legfrissebb adatai szerint a külföldiek kezében lévő magyar állampapírok állománya 4627 milliárd forintot tett ki február végén. A becsült 1,1 milliárd dolláros összeg a jelenlegi dollár árfolyammal számolva nagyjából 250 milliárd forintnak felel meg, ez a február végi, külföldiek kezén lévő állomány 5,4 százaléka. Érdemes megjegyezni, hogy februárban a külföldiek kezén lévő állampapírok állománya 269,5 milliárd forinttal csökkent, a forint februárban nagyjából 307 és 314 forint között sávozott az euróval szemben.

A Fed döntése a nagyobb veszély?

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője szerint ugyanakkor nem az indexátsúlyozás az, ami elsősorban befolyásolhatja a magyar állampapír piaci folyamatokat középtávon. Szerinte ami miatt igazán aggódni lehet, az a Fed kvantitatív lazítási programjának folyamatos kivezetése.  Bár a piaci szereplők számára nem jelenthetett meglepetést az, hogy a Fed a héten újabb 10 milliárd dollárral csökkentette a kötvényvásárlásokra szánt havi összeget, azonban más dolog számítani egy esemény bekövetkeztésre és megint más, amikor ténylegesen megindul a likviditás csökkentése.

A jelenlegi várakozások szerint a kvantitatív lazítás harmadik köre őszre véget érhet. Ami negatív meglepetés lehet most a piac számára az az, hogyha a Fed a kamatemelési ciklusa a vártnál hamarabb indul meg. Erre jó példa volt Janet Yellen két közepi beszéde, a Fed elnök utalása egy korábbi kamatemelésre masszív eladási hullámot indított el a piacon.

A globális likviditásbőség csökkenésének kedvezőtlen hatásai lehetnek a magyar piacra - mondta Nyeste. Ők úgy számolnak, hogy ez középtávon hozamemelkedést fog generálni a magyar állampapírok piacán. Arra számítanak, hogy a 10 éves magyar államkötvények hozama a jelenlegi 5,75 százalékos szintről 2015 végére 6,6 százalék közelébe emelkedhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!