Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Facebook bejelentése szerint felhasználói a tavalyi év utolsó hónapjaiban több millió órával töltöttek el kevesebb időt oldalain, mint korábban, s Észak-Amerikában a naponta aktív felhasználók száma első ízben csökkent. Mindezt még az előtt, hogy a cég életbe léptette volna a tervezett változtatásokat, amelyekkel azt akarja elérni, hogy az emberek jobban koncentráljanak értékes kapcsolataikra és kevesebbet bolyongjanak az interneten - írja a Financial Times.

A hírre a részvények árfolyama 5 százalékkal zuhant a zárás utáni kereskedésben, a befektetők ugyanis nem értékelték ezt kedvező jelnek, azt olvasták ugyanis ki belőle, hogy a közösségi oldal a jövőben kevésbé köti majd le felhasználóit. Ugyanakkor az elemzői konferencián elhangzottak után ismét emelkedésnek indult a kurzus, itt ugyanis a cég vezetői arról próbálták meggyőzni a befektetőket, hogy a kevesebb oldalon eltöltött idő nem feltétlenül hat majd kedvezőtlenül a cég hirdetési bevételeire.

Az utolsó negyedévben naponta átlagosan 50 millió órával töltöttek el kevesebb időt a felhasználók a Facebookon, ez 5 százalékos csökkenést jelent, míg az Egyesült Államokbeli és a kanadai felhasználók naponta 700 ezerrel kevesebbszer léptek be az oldalra, mint korábban, ez most naponta 184 millió belépést jelentett.

Emlékezetes, hogy Mark Zuckerberg a Facebook alapítója és vezetője januárban jelentette be, hogy komoly változásokat terveznek az oldal hírfolyamában, ami sokak szerint szintén csökkentheti az oldalon eltöltött időt. Mint mondta, 2017 egyszerre volt erős és nehéz év a cég számára.

2018-ban arra szeretnénk koncentrálni, hogy a Facebookot ne csak szórakoztató legyen használni, de az tegyen az emberek jólétének javítása és a társadalom számára. Az értékes kapcsolatokra koncentrálva közösségünk és az üzlet is erősebbé válik hosszútávon - mondta Zuckerberg.

Eközben folyamatosan áramlanak az új felhasználók az oldalra, az oldalt napi szinten használók létszáma globálisan 14 százalékkal nőtt, decemberben már elérte az 1,4 milliárdot. Az alkalmazást havonta használóké pedig elérte a 2,1 milliárdot, ami az előzőhöz hasonló mértékű emelkedést jelent.

Két órával a gyorsjelentés megjelenését követően a részvények már 3,5 százalékos emelkedésben jártak.

A cég utolsó negyedéves nettó eredménye elmaradt a várakozásoktól, mindössze 1,44 dollár lett részvényenként, ez azonban jórészt az amerikai adóreform egyszeri kedvezőtlen hatásainak tudható be. E nélkül 2,21 dollárt termelt volna részvényenként, ami meghaladja az 1,95 dolláros elemzői várakozásokat. A cég árbevétele 13 milliárd dollár lett, ami szintén 3-4 százalékkal a várakozások feletti érték és 47 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!