BUX
38488

Komolyan bevásárolt a múlt héten az európai jegybank

Az Európai Központi Bank (EKB) 14,29 milliárd euró értékben vásárolt államkötvényeket az elmúlt héten, így az általa birtokolt állampapírok nem piaci árakon vett értéke eléri a 110,5 milliárd eurót - közölte a szervezet heti tájékoztatójában hétfőn.

MTI-Eco, 2011. augusztus 22. hétfő, 15:58

A Reuters brit hírügynökség által megkérdezett elemzők átlagosan 14 milliárd eurós értéket becsültek. Az előző, augusztus 8-12-i héten összesen 22 milliárd eurónyi állampapírt vásárolt a frankfurti szervezet, ami a program elindítása óta bejelentett legnagyobb ilyen szám volt.

Az EKB hétfőn azt is bejelentette, hogy a kötvények nem piaci árakon számított összértékének megfelelően 110,5 milliárd euró összegben hirdet egy hetes betéti aukciót, azaz likviditáscsökkentő intézkedést. Ezzel az EKB - a legnagyobb társintézményekkel ellentétben - továbbra sem folytat mennyiségi enyhítést. A jelentés azokról az ügyletekről tájékoztat, amelyeket az előző héten zárt le az EKB.

Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke az augusztus 4-i kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szervezet kormányzótanácsa a válság elején elindított program újjáélesztése mellett döntött. A bejelentés előtt az EKB már 18 hete nem folytatott intervenciót a másodlagos kötvénypiacon.

A lépéssel elsősorban a spanyol és olasz állampapírok hozamszintjét igyekszik normalizálni az EKB. Az augusztus eleji bejelentés idején még 6 százalék felett állt a két ország referencia, tíz év lejáratú kötvényeinek hozama. Hétfő délután az ilyen papírokkal Spanyolország esetében 4,986 százalékos, míg Olaszország esetében 4,867 százalékos hozam mellett kereskedtek a másodlagos kötvénypiacon.