A miniszteri találkozón - Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elnökletével - elért kompromisszum azt jelenti, hogy a szabályozásról megkezdődhet a tárgyalás az Európai Parlamenttel.

Az új szabályozás célja, hogy növekedjék az átláthatóság, és könnyebbé váljék a kockázatok felismerése az államkötvények piacán.

Több EU-tagállam ennek a tőzsdei ágazatnak is szerepet tulajdonít abban, hogy az euróövezet országainak egy részében nehezebben kezelhetővé vált a belső államadósság. Amióta a pénzügyi válság felütötte a fejét, számos tagállam hozott is intézkedést a short ügyletek felfüggesztésére. Megfelelő uniós összehangolás nélkül azonban ezek az intézkedések nem eléggé hatékonyak, és zavarokat okozhatnak a piacon - vélik az uniós szabályozás szükségességének szószólói.

Matolcsy György a vitában úgy fogalmazott, uniós szintű harmonizálásra van szükség annak érdekében, hogy megszüntessék azokat az akadályokat, amelyek a piac korrekt működését akadályozzák ezen a területen.

A brüsszeli értekezleten a brit delegáció vezetésével tagországok egy csoportja fenntartásait jelezte a szabályozásban az új Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóságnak (ESMA) biztosított egyes jogkörökkel kapcsolatban, de a Tanács végül el tudta fogadni a kompromisszumot.

A szabályozás csak abban az esetben ad kiszélesített illetékességet a hatóságoknak, ha a pénzügyi stabilitást fenyegető rendkívüli helyzet áll elő.

Short ügylet esetén az eladó olyan értékpapírt értékesít, amely nincs a tulajdonában, de azt később vissza is vásárolja. A fedezetlen rövidre eladás esetében ráadásul az eladó az ügylet lebonyolítása előtt nem is veszi kölcsön az értékpapírt.

A javaslat szerint egyebek között előírnák, hogy a befektetőnek, amennyiben "shortolni" kíván, kölcsön kell vennie az érintett értékpapírt, vagy megállapodást kell kötnie annak kölcsönvételére.

"Rendes körülmények között a short ügyletek fokozzák a piaci likviditást, és hozzájárulnak a hatékony árképzéshez. Válsághelyzetben lévő piacokon azonban a shortolás megnöveli az áresések lehetőségét, ami rendellenes piaci működéshez és rendszerkockázatok kialakulásához vezet" - magyarázta a szabályozás szükségességét Michel Barnier, az uniós belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos az eredeti javaslat tavaly szeptemberi ismertetésekor.

A mostani brüsszeli találkozón számos delegáció méltatta a magyar elnökség erőfeszítéseit és hatékonyságát a tagországok közti kompromisszum kidolgozásának érdekében.

Barnier szintén dicsérte az elnökség tervezetét, amely szerinte kellően kiegyensúlyozottnak tekinthető az EP-vel folytatandó tárgyalásokra is.

Az ülés után kiadott közlemény szerint a tagországok Tanácsa abban reménykedik, hogy már első olvasatban sikerül megállapodni a parlamenttel a szabályozásról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!