A megtakarítások szintje nem változott a járvány hatására, de a szerkezete megváltozott - mondta Kuti Zsolt, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a Portfolio IWS 2021 konferencián. Historikus csúcsra emelkedtek a megtakarítások, a koronavírus kényszer-megtakarításokat eredményezett, emellett az óvatosság is nőtt, próbáltak spórolni az emberek. A moratórium viszont csökkentette a nettó megtakarításokat, a programban részt vevők ugyanis felélték a korábban hiteltörlesztésre szánt pénzt.

2020 első két hónapjában a lakossági állampapírok voltak a fókuszban. Amikor viszont kitört a járvány, a készpénzt, majd a forint betéteket kezdték el felhalmozni a háztartások. A likviditás és a könnyű elérhetőség felértékelődött. Az év második fele úgy kezdődött, hogy a megtakarítások volumene visszaesett, de a negyedik negyedévben már ismét nőni kezdett.

Devizáztak, spekuláltak

Az első hullámban az is csökkentette az állampapír-vásárlásokat, hogy lejártak a privátbanki ügyfelek lombardhitelei, ezért sokaknak kényszerértékesíteniük kellett a portfóliójuk egy részét. Az első hullámban az is csökkentette az értékesítést, hogy nem épültek még ki az elektronikus banki értékesítési csatornák. A második hullámra ez megtörtént, a lakosság az interneten vásárolt állampapírokat. A kisbefektetők tavaly azonban devizára is spekuláltak; nem bíztak a forintban. Sokan vásároltak külföldi fizetőeszközt, ám ez az idén már kevésbé volt jellemző. 

A lakossági megtakarítások szerkezetén lehetne még javítani - mondta Kuti Zsolt. Szerinte a készpénzállomány például csökkenhetne. A helyzeten a digitalizáció sokat javíthatna, főleg a kisebb településeket lehetne így rávenni a lakosságot, hogy olyan eszközöket vásároljon, amelyekkel jobban támogatja a gazdaság fejlődését. 

Irány a részvénypiac

Az elmúlt évben alapjaiban megváltozott az ügyfelek kockázatvállalási hajlandósága, nőtt a kockázati éhség - mondta Somlai László, az Erste Private Banking vezetője. A részvények mennyiségét növelni kellett a portfóliókban, mert ez az eszközosztály az, amelyik reálhozamot biztosít. Magyarországon a lakossági állampapírok által támasztott benchmark magas, a tartósan alacsony hozamkörnyezet viszont kedvez a részvényeknek. 

A részvényekkel kapcsolatban ugyanakkor oda kell figyelni a szektorális diverzifikációra is, a népszerű ágazatok, a technológiai vagy zöld, fenntartható cégek papírjainak súlya ugyanis megnőtt a portfóliókon belül. Ezek az elmúlt időszakban óriási emelkedésen vannak túl, el kell gondolkozni az árfolyamnyereség realizálásán is. 

A digitalizáció szerepe is felerősödött a pandémia alatt - mondta Fischer Bálint, a Dorsum üzletfejlesztési igazgatója. A fintech applikációkon eltöltött idő a pandémia alatt 63 százalékkal emelkedett, a 25 év alatti Z-generációnál 102 százalékos növekedést mértek. Csak az Egyesült Államokban több mint 10 millió új lakossági ügyfél jelent meg a befektetők között, sok közöttük a kriptobefektő, a kriptodevizák piaca egy év alatt a tízszeresére nőtt.

A másik nagyon fontos trend a fenntartható befektetéseké (ESG), az amerikai piacon a kezelt vagyon egyharmadát ESG-befektetésekben kezelték 2020 első negyedévében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!