Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A héten jelentősen erősödtek az amerikai befektetők várakozásai azzal kapcsolatban, hogy a Fed háromszor, vagy akár négyszer is kamatot emelhet az idén. Azonban amellett, hogy egyre többen hisznek a Fed szigorú lépéseiben, amiatt is aggódnak, hogy ha túl gyorsak és agresszívak lesznek ezek, azzal az amerikai gazdaság növekedési kilátásai romolhatnak.

A Financial Times szerint a határidős kamatjegyzésekből számolva a piac már 80 százalékos esélyt ad a háromszori idei kamatemelésre, míg egy héttel ezelőtt még csak 66,3 százalék volt ez az arány. A négyszeri kamatemelésnek pedig 30 százaléknál is nagyobb az esélye.

Emiatt érthetően felfelé mozdult el a rövidebb lejáratú amerikai államkötvények hozama, a két éves papíroké a tavaly szeptemberi 1,26 százalékról mostanra 2,43 százalékra ugrott, ami a legmagasabb a Lehman Brothers 2008-as csődje előtti idők óta. Ha ugyanilyen változás történne a részvénypiacon, akkor a CNBC külön kiadásban számolna be a tőzsdei pánikról - érzékeltette a folyamat komolyságát Peter Atwater, a Financial Insyghts piaci elemzője a lapnak.

Pontosan ugyanez volt a válság előtt

Eközben viszont a hosszabb lejáratú államkötvények hozama nem követte a rövidebb társakét. Ez ahhoz vezetett, hogy a két és tízéves lejáratú amerikai állampapírok hozama közötti eltérés mindössze 41 bázispontra zuhant szerdán, ez 10 bázisponttal alacsonyabb az év elejinél. Így a hozamgörbe olyan lapos lett, amire 2007 óta, a globális pénzügyi válság kirobbanása előtti időszak óta nem volt példa.

Ez viszont nagyon aggasztja a befektetőket, mivel ha az esés tovább folytatódik, a hozamgörbe inverzé válik, azaz a hosszabb lejáratú kötvények hozama alacsonyabb lesz, mint a rövideké. Az inverz hozamgörbe viszont meglehetősen jól előrejelzi azt, ha recesszió közeleg az amerikai gazdaságban. Az elmúlt fél évszázadban hét esetből hétszer vált inverzé a recessziót megelőzően a hozamgörbe alakja.

Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest szakértője viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a pénzügyi sajtóban ugyan a következő hónapokban nagy teret fog kapni a hozamgörbe inverzé válásának témája, azonban emiatt még nem kell fejvesztve menekülni a részvénybefektetésektől. Egyrészt azért, mert a hozamgörbén ez az elváltozás átlagosan 18 hónappal megelőzte a recesszió kialakulását. Ráadásul a legrövidebb időszak az inverzzé válás és a gazdasági összeomlás között bő 13 hónap volt. Ez alapján ha most azonnal be is következne ez, akkor sem kellene 2019 nyara, illetve vége előtt visszaesést várni az amerikai gazdaságban - a jelenségből kiindulva.

Van más kilátás is

Az érem másik oldala, hogy a statisztikák alapján - jórészt a tőzsdék előrejelző képességének köszönhetően - a medvepiacok - tehát a 20 százaléknál nagyobb esések - az amerikai tőzsdéken jellemzően megelőzik a gazdasági visszaesés kezdetét. Azonban a medvepiac kezdete és az inverzzé válás között még így is átlagosan 10 hónap szokott eltelni. A legutóbbi nagy visszaeséskor a görbe 2006. január 31-én fordult lefelé, ehhez képest a részvénypiac 20 hónappal később ért csúcsára, a recesszió pedig 22 hónappal később kezdődött.

A rossz hír viszont az, hogy nem feltétlenül kell recessziónak kialakulni az amerikai gazdaságban ahhoz, hogy a tőzsdék 20 százalékot meghaladó értékben essenek. A Net Davis Research adatai szerint a 70-es évek óta 11 medvepiacot éltek át az amerikai tőzsdék, és ebből csak 5 esetben előzte azt meg a hozamgörbe inverzzé válása. Az esések kezdetén a két éves és a tízéves kötvények közötti hozamkülönbség átlagosan 71 bázispont volt, aminél az már most is jóval alacsonyabban áll.

A fotó forrása: Stocksnap.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!