Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Van esély rá, hogy alapvetően megváltoznak a piaci viszonyok, ami azt jelenti, hogy az év eddig eltelt időszakának unalmas egyirányú kereskedését sokkal hektikusabb piac váltja fel − véli Varjú Péter, az Erste vezető üzletkötője. Mindez azt jelenti, hogy ismét előtérbe kerül majd a kockázatkezelési technikák alkalmazása, amit az elmúlt időszakban elfelejthettek a befektetők. Mindez azt hozza magával, hogy sokkal aktívabban kell majd a piacot figyelni, és "lekereskedni", hiszen az ilyen fordulatoknál nagyon könnyű az addig megszerzett nyereséget elveszíteni. A befektetők többsége ugyanis lassan alkalmazkodik a megváltozott piaci körülményekhez. Eddig például minden esést meg kellett venni, ez mostantól egyáltalán nem biztos, hogy így lesz − véli Varjú. A részvénypiacokkal kapcsolatban amúgy sem egyértelmű még az irány, trendfordulóról korai lenne beszélni − véli az Erste szakértője.

Már nem vonzóak a magyar kötvények

A kötvénypiaccal kapcsolatban azonban hosszabb távon is pesszimista Varjú, jól látszik ugyanis, hogy a hozamok növekedésnek indultak, és nemcsak Magyarországon, hanem Amerikában is. Mindez azt jelzi, hogy a befektetők elkezdték eladni ezeket az eszközöket, ami a részvénypiac szempontjából akár jó is lehet. Teljesen természetes folyamat játszódik le ugyanis például a feltörekvő piaci kötvények esetében, hiszen a nulla közeli német és amerikai hozamokhoz kezdtek el hovatovább konvergálni a feltörekvő piaciak is. Így pedig már nem vonzóak a magyar kötvények. A kötvénypiaci eladásoknak pedig velejárója a forint gyengélkedése is, hiszen a tőkekivonás automatikus forinteladásokat generál. Az elmúlt két nap pedig jól mutatja, hogy mennyire volatilis lehet a kereskedés, elsősorban a forint piacán.

Érdekes azonban, hogy bár sokszor elhangzik, a piacok mennyire félnek az amerikai jegybank monetáris lazításának a végétől, a tengerentúli részvénypiacok ennek ellenére nem estek igazán az elmúlt napokban. Ennek hátterében az állhat, hogy ha lassan és okosan vezetik ki a pénznyomtatást, amit felválthat a gazdasági növekedésbe vetett optimizmus, akár az is elképzelhető, hogy az igazi részvénypiaci rally még csak most kezdődik el. Amennyiben ugyanis a kötvényeket azért adják el, mert elegük van a befektetőknek a biztonságos eszközökből, amikkel nehéz pénzt keresni, akkor könnyen lehet, hogy a szabad pénz az amúgy alulértékelt részvényekbe vándorol. Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben pánikot is könnyű generálni, ami minden eszköznél eladási hullámot válthat ki, ezért lehet fontos az óvatos magatartás.

Későn csatlakozott a magyar piac

Lehet még potenciál, de főleg a külföldi részvénypiacokban − véli Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője is. A magyar piac nagyon későn csatlakozott a nemzetközi rallyba, kérdéses tehát, hogy mennyire tud erős maradni. Az elmúlt időszakban ugyanis a nemzetközi piacok 15-20 százalékot emelkedtek, míg a magyar alig. Ugyanakkor az elmúlt napok esése után jöhet még a magyar piacon is egy felfelé korrekció, azonban ha marad a feltörekvő piacokon megindult tőkekiáramlás, akkor túl sok jóra nem lehet számítani. Kuti Ákos leginkább a Richterben lát fantáziát. Amennyiben az elkövetkező időszakban turbulensebb időszak köszönt be, amúgy is felértékelődhet a defenzív szektor − az elemző e körből az Egist és a Magyar Telekomot emelte ki a Richter mellett. A Mol és az OTP ugyanakkor már erősen érzékeny lehet a nemzetközi hangulatra. Azonban könnyen jöhet egy sávozás is mindaddig, amíg a Fed terveivel kapcsolatban nem lát tisztán a piac.

Nagyot fordult három nap alatt a világ a forinttal is − hívja fel a figyelmet Bámli Károly, a Commerzbank devizakereskedője. Kedden még az erősödés miatt kapkodtuk a fejünket, akkor többhavi csúcsán járt a forint, pénteken meg már azt lehet találgatni, hogy vajon a 296,50 környéki támasz megfogja-e a gyengülést, vagy a határ a csillagos ég. A jelenség azonban nem országsepicifikus Bámli szerint, az egész feltörekvő piacon eladási hullám söpör végig. A dél-afrikai rand többéves csúcsán van, a zloty sem remekel, és a kötvényeket is adják. A forint például a 290-es szintet a nem túl sikeres kötvényaukció után vitte át, de az egy kulcsos szja és a megszűnő edp-eljárás miatt bővülő mozgástér említése sem használt neki. A kockázatosabb eszközök a Fed közeljövőben várható likviditáscsökkentő lépései miatt is szenvednek, sokan már most zárják a pozíciókat, illetve profitot realizálnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!