Az anyavállalat üzleti eredménye meghaladta az 1,6 milliárd forintot, mérleg szerinti eredménye pedig a 641 millió forintot, de ez csoportszinten is 289 millió forint lett. A konszolidált eredményre ezúttal is nagymértékben hatással volt a Vodafone Magyarország Rt. konszolidációja, a korábbi - AH részvétele nélküli - tőkeemeléseket követő időszakokhoz hasonlóan ebben az esetben kedvezőbb irányba. Ettől függetlenül a cégnek még önmagában is van mit javítani a számokon. Az értékesítés nettó árbevétele 4 százalékkal 19 milliárd forint fölé emelkedett. Ezen belül az arányok némileg változtak, több, 57 százalék lett a műsorszórás, és kevesebb 21 százalék a távközlési üzletág részesedése. A vállalatcsoportnál az üzleti tevékenységek költségeiből a legnagyobb részt, a teljes összeg közel felét, több mint 8 milliárdot az anyagjellegű ráfordítások teszik ki. Ez hasonlóan a személyi jellegű kiadásokhoz lényegében az infláció alatt bővült. Ezúttal is az értékcsökkenési leírás soron került elszámolásra a Vodafone Magyarország Rt. aktív tőkekonszolidációs különbözetének amortizációja, a mintegy 830 millió forintos összeg azonban már jelentkezett az előző év hasonló időszakában is, tehát különbséget nem okozott. A vállalatcsoport üzleti tevékenységének eredménye 799 millió forint lett, amely fele a bázisidőszakinak, igaz egy évvel ezelőtt egy jelentősebb ingatlaneladást is tartalmaztak a számok. A pénzügyi műveletek egyéb bevételeinek növekedése annak tulajdonítható, hogy a Vodafone többi tulajdonosa augusztusában ismét ázsióval emelt tőkét, ennek eredményeként az anyavállalat részesedésére jutó saját tőke 2002. december 31-éhez képest közel egymilliárd forinttal magasabb, mely növeli a konszolidált eredményt. A pénzügyi mínusz így már csak 450 millió forint lett. Az adó és a kisebbségi részesedések utáni kifizetéseket is levonva azonban még így maradt 289 millió forint, miközben egy évvel ezelőtt 108 millió forint volt a veszteség. A Vodafone-részesedés tehát ezúttal eg milliárd forinttal csökkentette a pénzügyi mínuszt. Bár a cég gazdálkodásával nincs komoly baj, már jó ideje csak az infláció körüli növekedést tud felmutatni, s az eredmény még mindig néhány rendkivüli vagy pénzügyi tétel függvénye. Egy hónappal ezelőtt kényszerűen végleg rendeződött a mobilszolgáltatóban lévő tulajdoni hányad sorsa - az opciók lehívásának elmaradása után maradt a 12,1 százalék -, a részvényesek így már remélhetik, hogy átláthatóbb lesz a gazdálkodás.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!