Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

December 3-án a Konzum és az Opus rendkívüli közgyűlésein megszülethet a támogató döntés a fúzió elindításáról. A közgyűlési felhatalmazásokkal az igazgatóságok megkezdhetik az egyesülés részletinek kidolgozását. Ezt követi 2019. március vége előtt egy újabb rendkívüli közgyűlés, ahol az addigi munka eredményeit, illetve javaslatainkat előterjesztjük.

Ezek jóváhagyását követően indulhat el az a technikai folyamat, amikor is megtörténik a Konzumra vonatkozó törési kérelem benyújtása a BÉT-re, illetve az utolsó kereskedési nap meghatározása és az új Opus-részvények bevezetése. Többek között ezek végrehajtása szükséges ahhoz, hogy eljussunk a fúzió technikai zárásáig - mondta Fekete Péter, a Konzum Nyrt. vezérigazgató-helyettese a portálnak adott interjúban.

A Konzum-részesedések átkerülnek az Opus tulajdonába és a Konzum részvényesei ezért cserébe Opus-részvényeket kapnak. Az igazgatóságok azért határoztak a beolvadásról, mert úgy gondolják, hogy mindenki számára ez a legelőnyösebb lépés. Így nem csak hatékonyabb működést tudunk megvalósítani, a vállalat méretének, 350-400 milliárd forint körül becsült kapitalizációjának köszönhetően nagyobb súllyal jelenhet meg a nemzetközi benchmark referencia-indexekben, és nemzetközi tőkepiacra is léphetünk - fogalmazott Fekete.

A cserearány számítását számos tényező befolyásolja, a tőzsdei cégek könyv szerinti értéke, a részvényárfolyama, kapitalizációja mellett. Emellett több jelentős tranzakció is zajlik mindkét tőzsdei cégnél, amelyeket először le kell zárni, mivel befolyásolják a vállalatok értékét. A Konzumnál folyamatban van a korábban bejelentett Ligetfürdő, illetve Balatontourist, az Opusnál pedig az építőipari cégek, valamint a Mátrai Erőmű tulajdonrészeinek apportja. Így a cserearányról reálisan jövő februárban-márciusban lehet először beszélni.

Egy dolgot biztosan kijelenthetünk, mind az Opus, mind a Konzum részvényesei szempontjából fair lesz az elszámolás. A beolvadással mindkét társaság részvényesei jl járnak majd - derül ki az interjúból.

A Napi.hu október 18-i konferenciáján jelentették be, hogy fúzióra készül két tőzsdei cég. Az indoklás szerint a cél a nemzetközi terjeszkedés, illetve, hogy ők adják a magyar GDP pár százalékát.

A fúzióval létrejövő társaság a BÉT negyedik legnagyobb vállalata lesz, egymilliárd euró feletti piaci kapitalizációval, az EBITDA pedig meghaladhatja a 30 milliárd forintot. Osztalékot is tervezünk fizetni, mégpedig a 2019-es eredmények után - mondta akkor Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!