Konzum-Opus fúzió: fontos engedély érkezett

A Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. közgyűlésein elfogadott ütemterv szerint halad a két tőzsdei társaság fúziója. Az MNB csütörtökön kézhez vett határozatának értelmében a két tőzsdei társaság egyesüléséhez szükséges egyenértékűséget a felügyelet elfogadta. A hatóság jóváhagyásával minden feltétele teljesült annak a folyamatnak, amelynek eredményeként június 30-val, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ötödik legnagyobb vállalata jön létre.
Domokos László, 2019. június 13. csütörtök, 15:50
Fotó: Shutterstock

Fontos állomásához érkezett a Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. fúziója: csütörtökön hozták nyilvánosságra a BÉT honlapján az MNB jóváhagyó határozatát és a felügyeleti eljáráshoz szükséges, Egyenértékűségi dokumentum részeként a 2018-as proforma beszámoló főbb számait - adták hírül az érintettek.

A két társaság közgyűlésein elfogadott közös átalakulási terv szerint, a fúzió a gyakorlatban értékpapír-cserével valósul meg. Az MNB eljárásában azt vizsgálta és állapította meg, hogy a két társaság egyesülése kapcsán valamennyi, a fúzióban részt vevő társaságok piaci, gazdasági, pénzügyi és jogi helyzetének és annak várható alakulásának alapjául szolgáló adat és információ a befektetők rendelkezésére áll.

A felügyeleti eljáráshoz szükséges, az összeolvadáshoz kapcsolódó egyenértékűségi dokumentum tartalmazza az Opus Global és a Konzum egyesülésével létrejövő új óriásvállalat 2018. december 31. fordulónapjára készített proforma konszolidált pénzügyi kimutatásait is. A dokumentum úgy mutatja be a cégcsoport tagvállalatainak összevont pénzügyi helyzetét, mintha a Konzum már 2018. január 1-jével beolvadt volna az Opus Global Nyrt.-be.

A 2018. december 31-én zárult pénzügyi évre elkészített proforma konszolidált pénzügyi kimutatások alapján az egyesült Opus Global működését legjobban mérő összes működési bevétel 254,2 milliárd forint, több mint 23,5 milliárd forintot meghaladó EBITDA-val. Emellett a társaság teljes átfogó jövedelme kiemelkedően magas, csaknem 41,3 milliárd forint. Az Opus konszolidált teljes saját tőkéje pedig meghaladta a 350,8 milliárd forintot. A proforma konszolidált pénzügyi adatok alapján hazánk legnagyobb és egyik legtőkeerősebb befektetési holdingja jön létre az összeolvadással, amely stabil pénzügyi helyzettel és kiváló növekedési kilátásokkal folytatja tevékenységét az összeolvadást követően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Katalin Kormos, 2019.06.13 18:48

Amikor az ember olyat olvas, hogy létrejött egy "óriásvállalat" Magyarországon, akkor hajlamos arra asszociálni, hogy hasonló entitásról van szó, mint pl. a BMW, a Boeing, a Toyota vagy épp a Samsung.
De mivel az ember azzal is tisztában kell legyen, hogy ez az ország és a magyar állam, az ortodox klánok által rabul ejtett és kisajátított magánprivilégium, amely termeléssel nem, de csencseléssel, az államkassza folyamatos fejésével és egyéb csereberével meg csencseléssel foglalkozik, akár egy sufniszatócs vagy hamis pénzváltó, akkor rá kell jöjjön arra, hogy az egész belterjes közösülés nem más, mint egy jó nagy ál-smafu!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html