Az olajárak az utóbbi napokban soha nem látott mértékben lengtek ki azok miatt a félelmek miatt, hogy a túlkínálat még nagyobb lesz, miközben a koronavírus-járvány hatására meredeken csökken a kereslet.

A Brent napi mélypontján hordónként 15,98 dolláron forgott a legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben, ami 1999 júniusa óta a legalacsonyabb érték.

Este fél hétkor 20,50 dolláron, 6,05 százalékos pluszban állt a jegyzés, eddigi napi csúcsán pedig 22,44 dolláron, 16 százalékos nyereségben forgott a Brent.

A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) hordónkénti ára 10,28 és 16,20 dollár között mozgott a szerdai kereskedésben. Este fél hét körül 14,12 dolláron, 22,04 százalékos pluszban állt a jegyzés.

Az év eleje óta a Brent ára több mint 65 százalékkal, a WTI-é pedig 75 százalék körüli mértékben csökkent.

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerdán szokásos heti jelentésében közölte, hogy a kereskedelmi olajtartalékok 15,02 millió hordóval emelkedtek, összhangban az elemzői várakozásokkal. A benzinkészlet egymillió hordóval, 263,2 millió hordóra nőtt az április 17-ével zárult héten.

A kínálat csökkentését és ezáltal az árak alátámasztását célzó erőfeszítések jegyében a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének 14 tagállama és az olajkartellen kívüli tíz szövetséges ország, köztük Oroszország - az OPEC+ néven is emlegetett csoport - a húsvéti hétvégén abban állapodott meg, hogy májustól 9,7 millió hordóval fogja vissza a kitermelést. A megállapodással azonban nem sikerült helyreállítani az optimizmust és megállítani az árak esését.

A kitermelők most további lépéseket fontolgatnak. Szaúd-Arábia kedden jelezte, hogy kész más kitermelőkkel együtt további intézkedéseket tenni. Az iraki kormány hasonló tartalmú nyilatkozatokat tett.

Az Egyesült Államok és más országok is közölték már, hogy kevesebb kőolajat fognak kitermelni.

A Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) a múlt héten közzétett, szokásos havi jelentésében közölte, hogy számításai szerint az egy évvel ezelőttihez képest áprilisban napi 29 millió hordóval, a második negyedévben pedig 23,1 millió hordóval lesz alacsonyabb a globális kereslet. A második félévben fokozatos fellendülés várható, ám decemberben még így is napi 2,7 millió hordóval maradhat el a kereslet az egy évvel korábbitól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!