Mélypont után jön a kőolajdrágulás

Emelkedésre váltott a kőolaj világpiaci ára szerdán, miután előző nap közel egyhavi mélyponton is járt azon aggodalmakra, hogy a világgazdaság gyengülése alááshatja a keresletet - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 4. szerda, 08:06
Fotó: Getty Images

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék közül az északi-tengeri Brent 57,23 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) pedig 52,84 dolláron ütötte meg napi minimumát a legközelebbi határidős jegyzésekben kedden.

Szerda reggel hét órakor a novemberi szállítású Brent hordónként 0,41 százalékos pluszban, 58,50 dolláron, az októberi WTI pedig 0,54 százalékos nyereségben, 54,23 dolláron forgott, jóval több mint 1 dollárral drágult mindkét olajfajta.

Az árakat kedden lefelé húzták a feldolgozóipar gyengeségét tükröző augusztusi beszerzésimenedzser-indexek, amelyek az Egyesült Államokban három év óta először, az euróövezetben pedig a hetedik egymást követő hónapban jeleztek visszaesést.

Az Egyesült Államok Ellátásilánc-menedzsment Intézete kedden közölte, hogy a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe a júliusi 51,2 pontról 49,1 pontra, 2016 januárja óta legalacsonyabb szintre esett.

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn publikált felmérése szerint az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 47,0 pontra emelkedett a hat és fél éves mélypontnak számító júliusi 46,6 pontról, de zsinórban a hetedik hónapja állt a növekedést és a csökkenést elválasztó 50 pontos küszöb alatt.

Szerdán javította a globális piacokon a hangulatot a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedését tükröző felmérés. A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének adatai szerint a kínai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe háromhavi csúcsra, 52,1 pontra emelkedett a júliusi 51,6 pontról. Nőttek az új megrendelések, és a foglalkoztatottság egy éven belül a legnagyobb mértékben bővült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK