Ez a hír részben ellensúlyozta azokat az aggodalmakat, amelyeket az Egyesült Államok és a Kína közötti feszültség növekedése, valamint a két ország kereskedelmi főtárgyalói augusztus 15-re tervezett megbeszélésének elhalasztása váltott ki. A főtárgyalók videókonferencián értékelték volna, hogy hogyan halad a januárban aláírt, kétoldalú kereskedelmi részmegállapodás megvalósítása, ám a folyamatban lévő vitákra hivatkozva meghatározatlan időre elnapolták a megbeszélést.

Pozitív jelzésként viszont kínai állami olajvállalatok augusztusra és szeptemberre legalább 20 millió hordó amerikai nyersolaj szállításához kötöttek le előzetesen tankerkapacitást. Kína növelte az amerikai mezőgazdasági termékek behozatalát is. Az utóbbi hetekben támogatta az olajárakat Kína rekordnagyságú nyersolajimportja és a koronavírus-járvány miatti korlátozások lazítása szerte a világban, de a koronavírussal fertőzöttek számának megugrása várhatóan ismét csökkenteni fogja a fogyasztást.

A befektetők azt remélik, hogy további fogódzókat szerezhetnek a kínálat jövőbeni alakulásáról a héten, amikor is összeül a nagy olajexportáló országok kitermelés-csökkentési egyezménye betartásának felügyeletével megbízott miniszteri szintű testület, a közös monitoring bizottság (JMMC).

A testület júliusban azt javasolta, hogy az úgynevezett OPEC+ csoport - a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai és kartellen kívüli szövetségeseik, élükön Oroszországgal - augusztus 1-jétől vigye le napi 7,7 millió hordóra a kitermelés visszafogásának mértékét a májustól érvényes 9,7 millió hordóval. Ez összhangban áll az eredeti, áprilisban megkötött egyezséggel.

Az iráni olajipari miniszter kijelentette, hogy az OPEC sikeresen teljesítette vállalásait, amit jól mutat, hogy a hordónkénti 16 dollárról 45 dollár körüli értékre emelkedett, és ezen a szinten stabilizálódott az ár.

Az utóbbi négy hónap alatt napi 8 millió hordóval, 88 millió hordóra emelkedett a globális kereslet, ami azonban 13 millió hordóval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Hétfő dél körül az októberi határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként 0,1 százalékos pluszban, 44,77 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) pedig szeptemberi szállításra ugyancsak 0,1 százalékos nyereségben, 42,02 dolláron forgott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!