Ez igen komoly és tőkeigényes feladat a következő pár évben - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Mol magyarországi és szlovákiai finomítójával Európa legfejlettebb és legeredményesebb üzemeit teremtette meg. Az öt finomítóval rendelkező vállalat évi 25 millió tonna finomítási kapacitással rendelkezik.

A közép-európai terjeszkedés 2005-ös befejezésével - amikor a romániai finomítót nem sikerült megszerezni - váltani kell, és a szénhidrogén kutatás és kitermelés globális üzletágát kell továbbfejleszteni - jelezte.

Úgy vélte, hogy az "erőforrás-nacionalzimus" miatt - ahol az államok korlátozzák a privát szektor ásványkincsekhez való hozzáférését, és szabályozókkal a szerződések megkötésébe is beleavatkoznak - nem lehet tovább terjeszkedni, és nem lehet közművállalatokat vásárolni. Ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a Mol a finomítókhoz kötődő tevékenységeit hatékonyabbá tegye, s a horvát és a szlovák finomítókat is fel kell hozni a százhalombattai szintre - mondta a felügyelőbizottság elnöke.

Elmondta, hogy a cégeknek a száz dollár feletti kőolajárat a magas kitermelési költségek miatt kell fenntartaniuk, mert ez alatt nem biztosított az üzletág nyereségessége. A magas kitermelési költségek ugyanakkor biztosítják a szénhidrogén-készletek lassabb kimerülését - tette hozzá.

Mosonyi György szerint a tartósan magas kőolajár meghatározza a fejlesztések irányát, amelyet az iparágnak követnie kell: miközben a fosszilis energiahordozók jövője még a következő évtizedekben biztosított, nyitni kell a megújuló energia irányába. Terveik szerint Százhalombattán és Pozsonyban 800 megawatt teljesítményű gázturbinás erőművet létesítenek, amelyről a végső döntést jövőre hozzák meg.

A cég stratégiájáról szólva elmondta, hogy a magyarországi vállalatból 45 országban jelenlévő és három országban piacvezető globális céggé fejlődött Mol egyre több erőforrást biztosít a szénhidrogének iránti növekvő igények kielégítésére.

A Mol tervei között említette, hogy a fenyegetettség ellenére a kitermelés növelése miatt terjeszkedni kell a kazahsztáni, pakisztáni, kurdisztáni lelőhelyek felé is. A feldolgozóiparban regionálisan "beállt a piac", ezért új lehetőségek a szénhidrogén- kutatásban vannak - vélekedett Mosonyi György.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!