A Közép-Európai Brókerképző Alapítvány (KEBA), együttműködve az Equilor Befektetési Zrt-vel a 2010/11-es tanévben ismét meghirdette a középiskolás diákok számára a már hagyományosnak számító értékpapírpiaci témájú versenyt, melyre több, mint 300, többnyire háromfős csapat nevezett az ország minden tájáról.
A KEBA-verseny - melyen sok esetben tanárok segítették a felkészülést - idén több újszerű megoldással bővült. Az általános pénzügyi ismeretekkel, értékpapírokkal, a tőzsdével kapcsolatos elmélet (és persze gyakorlat) elsajátítását e-book-ok és interaktív számítógépes szimulációk segítették. Mindez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a diákok könnyebben átlátták például a makrogazdaság és az árfolyamok összefüggését, vagy a gazdasági világválság okait és következményeit.

A verseny selejtezői 2010. október 19. és 2011. január 19. között zajlottak, melynek során három alkalommal került sor online tesztfordulókra. A selejtező másik fontos részében interaktív szimulációk voltak, melyek során a csapatoknak „bele kellett bújni" egy, a játékban szereplő személy bőrébe és azt irányítva kellett pénzügyi döntéseket hozni.
A tőzsdejáték felületét, technikai hátterét az Equilor biztosította. A verseny során minden csapat kapott 50 000 virtuális dollárt, mellyel szabadon gazdálkodhatott a játék végéig, 2011. január 19-ig. A verseny első szakaszában a játékosok csak részvényeket vásárolhattak, később azonban lehetőségük volt bonyolultabb tőzsdei termékekkel való kereskedésre és akár tőkeáttétel alkalmazására is.

Az első helyezett Koós Jonathán, az érdi Vörösmarty Gimnázium tanulója, a második a budapesti Leövey Klára Közgazdasági Szakközépiskola csapata lett, harmadikként pedig az aszódi Petőfi Sándor Gimnázium, Gépészeti Szakközépiskola diákjai végeztek.

A verseny szakmai színvonalának biztosításában az Equilor Befektetési Zrt. mellett partner volt a Budapesti Corvinus Egyetem, a Studium Generale, a Pannon Egyetem, a Fio-Broker, az Erste Befektetési Zrt, az Aleas, a SZIE békéscsabai Gazdasági Kara és Budapesti Értéktőzsde is. A verseny győztesei az Equilor által felajánlott szakmai gyakorlat és a 100 órás tőzsdei szakvizsgára felkészítő tanfolyam mellett számos értékes tárgynyereményt (például okostelefont), újságelőfizetést, szakkönyvet kaptak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!